Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Rafila becslései szerint jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe

Rafila becslései szerint jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe Románia

Jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe – jelentette ki szerdán Alexandru Rafila.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi miniszter a kormányülés elején rámutatott, kedden megérkezett az országba 50 ezer doboz Molnupiravir koronavírus elleni gyógyszer, amelyet a szerdai és csütörtöki nap folyamán kiosztanak a kórházaknak és az állapotfelmérő járóbeteg-központoknak. Azt remélik, hogy ez hozzájárul majd a következő időszakban a súlyos esetek és az elhalálozások számának csökkenéséhez.

A tárcavezető megerősítette, hogy szerdán a koronavírussal összefüggésbe hozható 120 elhalálozást jelentettek, ebből 107 az elmúlt 24 órában, további 13 pedig korábban következett be. Rafila szerint a jelenlegi adatokból arra lehet következtetni, hogy közeledünk a járványhullám tetőzéséhez, stabilizálódnak a számok, és jövő héten elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe, majd “idővel” fel lehet oldani a korlátozásokat. “Ezeket a döntéseket azonban természetesen a kormánynak kell majd meghoznia” – nyomatékosította.

A rekordszámú fertőzés ellenére a kórházi beutalások száma nem nőtt jelentős mértékben

Az egészségügyi miniszter elmondta, kedden rekordszámú SARS-CoV-2-fertőzést diagnosztizáltak az országban, de a kórházba utalt Covid-betegek száma nem nőtt számottevően.

Rafila felidézte, hogy kedden a regisztrált SARS-CoV-2-fertőzési esetek száma meghaladta a 40 ezret, miután az elvégzett tesztek száma is rekordot döntött, elérte a 122 ezret. Szerdán ugyanakkor 110 ezer elvégzett tesztből 35.800 lett pozitív.

A teszteknek körülbelül 10 százalékát a családorvosok végzik el, az egészségügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy ez az arány a következő napokban nőni fog.

Rafila biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy a kórházban ápolt személyek száma nem nőtt számottevően, és az intenzív terápián kezelt koronavírusos betegek száma sem magas, tehát nincs gond az orvosi felügyelet biztosításával.

A családorvosi rendelőkben történő tesztelés javasolt

Rafila felhívást intézett a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató személyekhez, hogy a családorvosi rendelőben teszteljék magukat, mert így gyors diagnózisban és megbízható orvosi felügyeletben részesülhetnek.

A családorvosi rendelőkben történő tesztelés ugyanakkor tehermentesíti a sürgősségi szolgálatokat és a megyei egészségügyi igazgatóságokat is, ahol hosszú várólisták alakultak ki az esetszámok ugrásszerű növekedése miatt – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

Több mint 4000 családorvos kötött szerződést az egészségbiztosító pénztárakkal a páciensek Covid-tesztelésére, jegyzékük megtalálható az egészségügyi minisztérium, illetve az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) honlapján. Ezekben a rendelőkben a tesztelés ingyenes mindazok számára, akik a Covid-19-re utaló tünetekkel jelentkeznek a rendelőben.

A háziorvosok nemcsak saját pácienseiket tesztelhetik, hanem bárkit, aki a fertőzésre utaló tünetekkel jelentkezik náluk, ha az illető legutóbbi tesztelése óta eltelt legalább 48 óra. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások