Felhívás!

Rafila azt szeretné, ha az egészségügyi minisztériumhoz kerülne át a SMURD

Rafila azt szeretné, ha az egészségügyi minisztériumhoz kerülne át a SMURD Románia

Alexandru Rafila szerint feltétlenül szükséges a sürgősségi ellátás integrálása az egészségügyi rendszerbe, mert ez az ellátás nem független a rendszer más típusú szolgálatásaitól.

Az egészségügyi miniszter csütörtöki sajtóértekezletén beszélt erről, hangsúlyozva, minden tisztelete és elismerése a Raed Arafaté, aki felépítette Romániában az elmúlt 30 évben nagyon jól teljesítő SMURD rohammentő-szolgálatot, és nagyszerű partnere az egészségügyi minisztériumnak a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjeként. Rafila szerint azonban a SMURD-nak az egészségügyi rendszerben van a helye, mivel ‘végül is orvosi tevékenységről van szó’, amelyért az egészségügy a felelős.

Véleménye szerint a sürgősségi ellátást integrálni kell az egészségügyi rendszerbe.

“A román állam egészségpolitikájának nem azokra az emberekre kell tekintettel lennie, akik egy adott időpontban az egészségügy egy-egy területét irányítják, hanem a romániai lakosság érdekeit, amelynek egészségügyi szolgáltatásokra van szüksége. Nem szeretném, ha félreértelmeznék azt, amit mondtam…” – fejtette ki Rafila.

Hozzátette: elismerte és nyilvánosan elismeri Raed Arafat érdemeit, aki szerinte kiváló munkát végzett a sürgősségi orvosi szolgáltatások megszervezésével, de ezeket integrálni kell az egészségügyi minisztérium tevékenységébe. “Ez szerintem mindenki számára világos’ – jelentette ki.

Arafat: a SMURD integrálása az egészségügyi minisztériumba elrontana egy felépített rendszert

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője nem látja indokoltnak a rohammentő-szolgálat (SMURD) esetleges integrálását az egészségügyi minisztériumba, mivel ez a lépés szerinte csak “gyengítené és tönkretenné a felépített rendszert”.

A belügyi államtitkár az egészségügyi miniszter csütörtöki nyilatkozatára reagált, amely szerint feltétlenül szükséges a sürgősségi ellátás integrálása az egészségügyi rendszerbe. Alexandru Rafila szerint a SMURD-nak az egészségügyi rendszerben van a helye, mivel ‘végül is orvosi tevékenységről van szó’, amelyért az egészségügy a felelős.

‘A SMURD integrálása az egészségügyi minisztériumba vagy a DSU kooordinálása alatt hatékonyan működő katasztrófavédelem rendszerének felrúgása (…) tönkreteszi mindazt, amit felépítettünk. Egy integrált modell szerint haladunk tovább. Koordináltan együttműködünk az egészségügyi minisztériummal. Egy bevetésen nemcsak a mentőautó és az orvos vesz részt, hanem a tűzoltóság, a SMURD és a mentőhelikopterek is’ – szögezte le a Brassóban nyilatkozó Arafat.

Nyomatékosította, amikor 2007-ben letette az alapjait a SMURD rohammentő-szolgálatnak, úgy építette fel a rendszert, hogy egyetlen helyről koordinálják mind a mentőorvosok, mind a tűzoltók bevetését, és nem lát indokot arra, hogy ezentúl előbbieket az egészségügyi minisztérium, utóbbiakat a belügyi tárca irányítsa. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.