Felhívás!

Radu Mazăre kiadatását kérik a madagaszkári hatóságoktól

Radu Mazăre kiadatását kérik a madagaszkári hatóságoktól Románia

Kézbesítették a madagaszkári hatóságoknak a Radu Mazăre volt konstancai polgármester kiadatására vonatkozó iratcsomót – közölte hétfőn Ana Birchall ügyvivő igazságügyi miniszter.

Birchall az igazságügyi minisztérium székházában tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hétfőn reggel 9-kor Madagaszkár igazságügyi tárcájához került a Radu Mazăre kiadatására vonatkozó kérelem, az azt indokló összes bírósági dokumentummal együtt, román és francia nyelven.

Radu Mazărét május 8-án vették őrizetbe a madagaszkári hatóságok, miután az Interpolon keresztül a román hatóságok nemzetközi körözést kezdeményeztek a volt konstancai polgármester ellen.

Radu Mazăre, Konstanca volt polgármestere ellen több bírósági ítélet született Romániában, sok közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték. A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

Legutóbb május 3-án született 9 év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó bírósági ítélet Radu Mazăre ellen vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt, ez a döntés azonban nem jogerős. Az ügyben Eduard Martin volt képviselő és Gabriel Strutinsky üzletember is érintett.

Ugyancsak nem jogerős az az ítélet, amely 2018 májusában született, és amely első fokon hat év és hat hónap börtönbüntetést rótt ki a volt konstancai polgármesterre több, Mamaián lévő telek áron alul való értékesítése miatt. A DNA szerint a volt polgármester több mint négymillió euróval károsította meg a konstancai önkormányzatot ebben az ügyben.

Mazăre 2017-ben elhagyta Romániát és bejelentette, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.