Felhívás!

Ráállnak az 5G-re

Alexandru Petrescu távközlési miniszter azt nyilatkozta, jövő évtől Románia is használni fogja az 5G mobiltelefon-hálózatot. A viszonylag új technológia bevezetésének az előkészületei már zajlanak, kiírják a közbeszerzési licitet és megkezdik a frekvenciahasználattal kapcsolatos eljárásokat. A távközlési hatóság (ANCOM) és a szakminisztérium a törvényes előírásoknak megfelelően közvitára bocsátotta a fejlesztési tervezetet.

Az 5G technológia bevezetésével – időrendi szempontból – Románia az Európai Unió tagországainak élmezőnyében lesz, de megelőzte például Magyarország, Németország, Olaszország, Ausztria. Az elképzelések szerint az első szakaszban részleges lesz az országos lefedés, majd fokozatosan kiterjed.

Az 5G voltaképpen ötödik generációt jelent, és nyilván, a negyedik generáció (4G/IMT Advanced) fejlettebb, nagyobb teljesítményű követője. Megteremti a lehetőséget – szaknyelven szólva – a “dolgok internetjének” a kifejlesztéséhez, könnyebb eléréséhez. Az orvostudományok kutatói viszont arra figyelmeztetnek, az 5G bevezetése óta túlságosan rövid idő telt el a hatástanulmányok elvégzésére, nem ismerik még azt, hogy a magasabb frekvenciájú elektromágneses sugárzás hosszú távon milyen mértékben lehet veszélyes az emberi szervezetre, általában az élőlényekre, pláne a kibocsátó készülékek számának rohamos növekedésével.

A világon elsőként Dél-Koreában lett elérhető az 5G az átlagfelhasználók számára, a hivatalos dátum 2019. április 5., tehát alig fél év telt el azóta!

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.