Felhívás!

Popescu: nem megoldás az energiaárak felső határának megszabása

Popescu: nem megoldás az energiaárak felső határának megszabása Románia

Nem tartja megoldásnak az energiaárak felső határának rögzítését az energiaügyi miniszter. Virgil Popescu szerint ez elriasztaná a befektetőket és fontos beruházások elhalasztásához vezethet.

A tárcavezető szerda este a köztelevíziónak (TVR1) nyilatkozva azzal érvelt: a vállalatoknak nem éri meg beruházni, ha befektetésük nem térül meg, mert nem tudják piaci áron eladni az energiát. Ezért Virgil Popescu szerint az ármaximálás helyett az államnak a hazai áram- és gáztermelés növelésére kellene törekednie, befektetések révén.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, megalapozott Florin Cîţu kormányfőnek az az érvelése, hogy az EU más tagállamainak is szándékában áll megszabni az energiaárak felső határát, de hozzátette: megvárná, hogy kiderüljön, miként járnak el ezek az országok.

Virgil Popescu Spanyolországot hozta fel példának, ahol a kormány bejelentette, hogy megszabná az energiaárak felső határát. Elmondta, nem látta még az erre vonatkozó jogszabályt, de emlékeztetett, hogy Spanyolország importból fedezi a földgázszükségleteit, Románia pedig nem szorul nagy volumenű behozatalra.

“A spanyol állam bejelentheti, hogy a téli időszakban ennyi és ennyi lesz a lakossági fogyasztásra szánt földgáz ára. De azt senki ne higgye, hogy a Gazprom vagy valamelyik más vállalat ezen az áron fogja eladni a gázt. Piaci áron fogja értékesíteni, a spanyol állam pedig kifizeti a különbözetet. Ezt én nem nevezném ármaximálásnak” – magyarázta Virgil Popescu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.