Felhívás!

Ponta is bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a kormányt

Ponta is bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a kormányt Románia

Bizalmatlansági indítványt kezdeményez a Pro Románia párt, ha az egészségügyi reformmal kapcsolatos törvényt módosító rendelettervezetet elfogadják, jelentette ki Victor Ponta, az alakulat elnöke.

“Íme, egy igazi ok a bizalmatlansági indítványra, és mi kezdeményezni fogjuk, remélem, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és más, még ‘el nem adott’ parlamenti képviselők támogatni fogják, ha elfogadják ezt, a románok többségére (…) nézve gyilkos projektet” – írta Ponta vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Megemlíti, hogy 2012 januárjában “kezdte el Băsescu a projektet, amelyen keresztül el akarta adni az egészségügyet holmi külföldi mágnásnak, azonban Raed Arafat, az utcákon tüntető emberek és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USL) megakadályozta ezt”.

“2016-ban Vlad Voiculescu az egészségügyi minisztériumhoz került azzal a céllal, hogy folytassa az áruba bocsátást – de az emberek megakadályozták ezt a december 16-ai voksukkal! Most a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) ismét elindul ezen az úton (valószínűleg hajtják őket hátulról azok, akik négy éve fizetik a kampányaikat és kérik az árát)! Eljött az idő, hogy a Pro Románia összegyűjtse a még Románia érdekét néző politikai erőket, és megakadályozza még egyszer az egészséghez való hozzáférés alapvető jogának a kiárulását! Felkérek mindenkit, akinek még fontosak az alapvető jogok, hogy álljon mellénk!” – fejtette ki Ponta.

A PSD is ellenzi a kezdeményezését

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzi az országos egészségügyi programok privatizálását – szögezi le egy keddi Facebook-bejegyzésben az alakulat.

A PSD azt írja, “kategorikusan ellenzi” a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az egészségügyi programok privatizálására vonatkozó kezdeményezését.

“Az egészség az alkotmány által garantált jog minden állampolgár számára, nem csak a tehetősek számára, ahogyan azt a PNL akarja. Hogy mindenki értse: a közegészségügyi programok privatizálása azt jelentené, hogy a drágább kezelések vagy a sürgősségi beavatkozások költségvetése megoszlana az állami és magánkórházak között. Tehát természetesen kevesebb pénz jutna az állami kórházaknak” – magyarázza bejegyzésében a PSD.

Az alakulat szerint ez azt vonná maga után, hogy kevesebben tudnák igénybe venni az ingyenes állami ellátást, és többen lennének kénytelenek a magánkórházakban kezeltetni magukat, fizetés ellenében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.