Felhívás!

Ponta feltételekhez köti az új kormány beiktatását célzó szavazáson való részvételt

Ponta feltételekhez köti az új kormány beiktatását célzó szavazáson való részvételt Románia

A Pro Románia párt parlamenti képviselői nem jelennek meg hétfőn, az új kormány beiktatását célzó szavazáson, ha Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök nem jelöl más minisztereket azok helyett, akik a szakbizottsági meghallgatásokon negatív véleményezést kaptak, jelentette ki Victor Ponta vasárnap este.

A România TV műsorában a Pro Románia elnöke kifejtette, választói számára több mindent elvárt volna a kormányalakítással megbízott Ludovic Orbantól és csapatától, például a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a közigazgatás reformját, de Orban nem szándékozik ezt megvalósítani, tehát nem kaphatja meg alakulata bizalmi voksát.

Ezen felül három olyan javasolt miniszter van, aki negatív véleményezést kapott a parlamenti bizottságok meghallgatásán, és helyettük más személyeket kellene javasolni, ezt diktálja a parlament iránti tisztelet, és így cselekedett eddig minden kormányfő, ő maga is, mutatott rá Ponta.

“Hibázik, ha megszegi ezt a 30 éve használt demokratikus szabályt, amelyet az Európai Parlamentben is használnak” – mondta Ponta.

Arra a kérdésre, hogy elmegy-e a hétfői, az új kormány beiktatását célzó szavazásra, Ponta így válaszolt: “Nem, ha nem javasol másokat a három miniszter helyett. Ha Orban úr nem tiszteli a parlamentet, nem hiszem, hogy tőlünk elvárhatná a tiszteletet.”

Véleménye szerint az illető három miniszerjelölt, de főként a régiófejlesztési tárca, illetve a munkaügyi tárca élére javasolt két miniszter, “nagyon rosszul mutatkozott be”, és maga Ludovic Orban sem tűnik jobb kormányfőnek Viorica Dăncilánál.

A Pro Romáia párt tehát nem fog bizalmat szavazni az Orban-kormánynak, mert semmivel sem tartja megfelelőbbnek a Dăncilă-kormánynál, az országnak pedig egy jó kormányra van szüksége, szögezte még le Victor Ponta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.