Hirdetés
Hirdetés

Ponta és Tăriceanu pártjai közösen indulnak a parlamenti választáson

Ponta és Tăriceanu pártjai közösen indulnak a parlamenti választáson Románia

Victor Ponta szociáldemokrata és Călin Popescu Tăriceanu liberális volt miniszterelnökök bejelentették csütörtökön, hogy az általuk vezetett két ellenzéki párt közösen indul a december 6-i parlamenti választásokon.

Hirdetés
Hirdetés

Ponta a magát szociáldemokratának nevező Pro Románia elnöke, Tăriceanu a liberális ALDE-t vezeti. A két politikus azt követően nyilatkozott, hogy pártjaik vezető testületei egy időben üléseztek és úgy döntöttek, összeolvadnak, így közös listán indulnak az év végi megmérettetésen. Az új pártot Szociálliberális Pro Romániának nevezik.

A szeptember 27-i romániai önkormányzati választásokon országosan egyik párt sem érte el az 5 százalékot, de a választások előtti országos felmérések, amelyek a parlamenti választásokra vonatkoztak, a Pro Románia támogatottságát rendszerint 9 százalékon mérték. Az ALDE támogatottsága 2-3 százalék között mozog mind a felmérések, mind az önkormányzati választás eredménye szerint.

Victor Ponta sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szintén ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nem óhajt szövetséget kötni velük, és azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy kerülik a valódi ellenzékiséget, s elfogadják kritikák nélkül a kormányzó liberálisok és Klaus Iohannis államelnök intézkedéseit.

Tăriceanu elmondta, hogy az utóbbi időben felerősödött a nagy pártoknak az a törekvése, hogy a kisebb politikai erőket kizárják a közéletből, ők a fúzióval akarnak válaszolni erre. Hozzátette: az elmúlt időszakban polarizálódott a román belpolitikai élet, a politikai viták radikalizálódtak, ezért szükség van egy középen elhelyezkedő szociálliberális pártra, amely a szociáldemokrata és a liberális intézkedéseket ötvözi programjában.

Jelenleg a PNL indul a legnagyobb eséllyel a parlamenti választásokon, támogatottságát 33-34 százalékra becsülik. Második a PSD 19-20 százalékkal, harmadik a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) és a liberális Dacian Cioloș által vezetett PLUS szövetsége (USR-PLUS)” 17-18 százalékkal. A felmérések szerint a Pro Románia mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kerülhet még be a parlamentbe, de a Traian Basescu által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP) is közel áll az 5 százalékos bejutási küszöbhöz.

Ponta 2012 és 2015 között, Tăriceanu 2004 és 2008 között volt Románia miniszterelnöke.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük