Felhívás!

PNL: a Pro Románia biztosan támogatja a bizalmatlansági indítványt

PNL: a Pro Románia biztosan támogatja a bizalmatlansági indítványt Románia

A Pro Románia “határozottan elkötelezte magát” amellett, hogy aláírja a bizalmatlansági indítványt – jelentette ki hétfőn Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első-alelnöke, miután tárgyalt a Victor Ponta által vezetett párt képviselőivel.

Turcan elmondta: már korábban tárgyalt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ képviselőivel, a Pro Románia részéről pedig hétfőn kapott határozott választ. Azt mondta: az USR-vel és a PMP-vel már egyeztették az indítvány szövegét, az RMDSZ javaslatait hétfőn kapták meg.

Turcan “kedvező jelzéseket” észlel az ALDE részéről is, hogy támogatják az indítványt, de velük újabb tárgyalásokra kerül sor.

Raluca Turcan szerint csekély esélye van annak, hogy a kormányátszervezés átmenjen a parlamenten.

“Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az alkotmány értelmében, ha a parlament leszavazza a kormányátszervezést, az nem jelenti a kormány bukását, ezért a szerkezetátalakításról szóló szavazást meg kell erősíteni és ki kell egészíteni a bizalmatlansági indítvánnyal. (…) Ha nem kérnek bizalmi szavazást, és ragaszkodnak az úgynevezett 45 naphoz, amit egyébként sehol nem ír, mi akkor terjesztjük be a bizalmatlansági indítványt, amikor biztosak vagyunk benne, hogy átmegy” – magyarázta a liberális alelnök.

Raluca Turcan elmondta, hogy a többi ellenzéki párttal folytatott tárgyalások során nem került sor egy új kormányképlet megvitatására, arra az esetre, ha a kormányt megbuktatná a bizalmatlansági indítvány.

Ponta: nem szavazzuk meg a Dăncilă-kormányt és egy jobboldali kormányban sem veszünk részt

Nem fog egy Viorica Dăncilă által vezetett új kormányt támogatni – jelentette ki a PRO Románia párt elnöke, Victor Ponta.

“Nem fogjuk megszavazni az új, ‘Dăncilă 2’ kormányt, amely ugyanolyan inkompetens lenne, mint a mai. (…) A 2020-as parlamenti választásokig a PRO Románia megpróbál egy balközép többséget létrehozni, nyilván Dăncilă nélkül, amely hozzáértő legyen, és visszatérjen a 2012 – 2015-ös jó kormányzáshoz. Nem fogunk részt venni egy jobboldali, PNL-USR kormányban, nem látjuk úgy, hogy nekik valós megoldásaik lennének és képesek volnának kihúzni Romániát abból a rettenetes helyzetből, amibe Dragnea és Dăncilă taszították az országot” – írta Ponta a Facebookra.

Azt is kilátásba helyezte: ha a parlament leszavazza a Viorica Dăncilă által javasolt kormányátszervezést, akkor a PRO Románia kérni fogja lemondását, és amennyiben ez nem történik meg, a párt támogatni fogja szavazatával a bizalmatlansági indítványt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.