Felhívás!

Picasso-képre bukkantak

Holland állampolgárok rendkívüli értékes festményt találtak a romániai Tulcea megyében elásva – közölte tegnap a News.ro hírügynökségre hivatkozva az MTI. A műremeket – további hat másik képpel együtt – román műkincsrablók lopták el Hollandiából 2012 októberében.

Vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó. A festményt a megtalálói szombaton este bevitték Hollandia bukaresti nagykövetségére. A nagykövetség azonnal értesítette a román hatóságokat.

A művészeti alkotást Mira Feticu Hollandiában élő román származású írónő találta meg egy másik, meg nem nevezett holland állampolgárral együtt. Feticu 2015-ben a rotterdami műkincslopásból merített ihletet Tascha című regényének megírásához. Állítása szerint tíz nappal ezelőtt névtelen román nyelvű levelet kapott, melyben a levélíró megjelölte az elásott műkincs helyét. A levélről azonnal értesítette azt a holland nyomozót, akivel együttműködött regénye megírásakor. Ezután indult el egy holland állampolgárral a megjelölt helyre, ahol egy kő alá rejtve, műanyag fóliába becsomagolva találta meg a képet tartalmazó csomagot.

A műalkotást a nagykövetség átadta a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnek (DIICOT). Az ügyészség tegnap szűkszavú közleményben erősítette meg: Hollandia bukaresti nagykövetsége bejelentése alapján nyomozást indított az ügyben. A műalkotást ma a Román Művészeti Múzeumba szállítják szakértői vizsgálatra.

A rotterdami műcsarnokból (Kunsthal) ellopott hét festmény – Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotások – közel 18 millió euróra voltak biztosítva.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.