Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Pert nyert a román állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán Laura Codruţa Kövesi

Pert nyert a román állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán Laura Codruţa Kövesi Románia

Elmarasztalta kedden Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) abban a perben, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kezdeményezett a DNA-főügyészi tisztségből való menesztése miatt.

Hirdetés
Hirdetés

A strasbourgi székhelyű EJEB keddi közleménye értelmében Románia megsértette a volt korrupcióellenes főügyész jogait azáltal, hogy mandátumának lejárta előtt menesztette tisztségből.

Az EJEB egyöntetű döntése szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga (amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke szavatol), valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való joga (amelyet az Egyezmény 10. cikke ír elő).

A DNA-főügyészi tisztségéből második mandátumának lejárta előtt menesztett Kövesinek – az EJEB határozata értelmében – nem állt módjában érdemben megfellebbezni a leváltására vonatkozó döntést, a fellebbezést ugyanis csak a leváltásáról szóló elnöki rendelet ellen nyújthatta volna be, menesztésének indokát – miszerint a korrupcióellenes törvények reformjának bírálata miatt kellett távoznia posztjáról – nem támadhatta meg.

Az EJEB szerint azért sérült a véleménynyilvánítás szabadságához való joga, mert egy közérdekű téma kapcsán tett bíráló nyilatkozatai miatt váltották le. Korrupcióellenes főügyészként a feladatai közé tartozott, hogy kifejtse véleményét a bírákat és ügyészeket, ezek függetlenségét, illetve a korrupció elleni küzdelmet érintő törvénymódosításokról – állítja az EJEB.

A döntés értelmében ugyanakkor Kövesi idő előtti menesztése szembemegy az igazságszolgáltatás függetlenségének elvével, ugyanakkor elbátortalanította őt és más bírákat és ügyészeket attól, hogy részt vegyenek az igazságügyi reformot érintő vitákban.’

Orban: az alkotmánybíróság saját döntéseivel kompromittálta magát

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a Laura Codruţa Kövesi ügyében született EJEB-döntés arra utal, hogy felül kell vizsgálni az alkotmánybíróság működésének módját.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) keddi döntését kommentálva a kormányfő rámutat, ez azt igazolja, hogy az alkotmánybíróság “nem az alaptörvényt szem előtt tartó megfontolások alapján” hozza meg a döntéseket, Laura Codruţa Kövesi ügyében szubjektív, a Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori befolyása által jelentősen meghatározott szempontok alapján határoztak.

“Politikai szinten tabutémának minősültek az alkotmánybíróság döntései, hogy ne sérüljön a román állam egyik alapvető intézményének hitele, kötelező módon tiszteletben tartottuk a határozatokat, ha olykor igazságtalannak is véltük ezeket. De lám, az alkotmánybíróság kompromittálta magát saját döntéseivel, amelyek sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ez a tény súlyosan rontja az állam egyik legjelentősebb intézményének hitelét, és ezért az alkotmánybírák tehetők felelőssé, akik úgy határoztak, hogy dönthetnek Románia elnöke helyében” – fogalmaz Orban.

A miniszterelnök szerint nem ez volt a taláros testület egyetlen “vitatható, a PSD, Liviu Dragnea és a romániai politikát még mindig benépesítő követőinek ráhatása által megfertőzött” határozata.

Orban úgy véli, az alkotmánybíróságnak el kell ismernie a hibáját, ugyanakkor meggyőződése, hogy felül kell vizsgálni a testület működésének módját, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló “kisiklások”. “Romániának hiteles alkotmánybíróságra van szüksége, nem egy, a PSD-vel állandó cinkosságban álló egyének alkotta csoportosulásra” – teszi hozzá.

A kormányfő szerint a Szociáldemokrata Párt is felelőssé tehető azért, hogy az EJEB elmarasztalta Romániát, és úgy véli, távozniuk kell a politikai színtérről mindazoknak, akik a jogállamiság és az igazságügyi rendszer függetlensége ellen foglaltak állást.

Valer Dorneanu: az EJEB nem Románia Alkotmánybíróságát marasztalta el döntésével

Semmiféle kritikát nem kapott Románia Alkotmánybírósága, és ezt észre kell vennie annak, aki objektíven és pártatlanul elemzi az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által hozott határozatot Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészi tisztségből való eltávolításának ügyében – jelentette ki kedden Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök.

“Arra kérek mindenkit, aki objektíven akarja elemezni az EJEB döntését, hogy vegye észre: nem az alkotmánybíróságot támadta meg Kövesi asszony, nem mi szerepeltünk ott másik félként. Aki objektíven és pártatlanul olvassa az EJEB döntését, az látni fogja, hogy semmiféle kritikát nem kapott sem az alkotmánybíróság, sem az alkotmánybíróság tevékenysége” – nyilatkozta Dorneanu az Agerpres hírügynökségnek.

A taláros testület elnöke szerint az EJEB döntése alapját az Emberi Jogok Egyezményének két cikkelye szolgáltatta, ezekre hivatkozott Kövesi is, amikor megfogalmazta beadványát. Ezek azonban “egészen másra” vonatkoznak – vélekedett Dorneanu. “Aki el akar mélyülni ennek tanulmányozásában, az olvassa el figyelmesen és objektíven a beadványt, valamint a határozatot” – tette hozzá az alkotmánybíróság elnöke.

Romaşcanu: a PSD nem hibás ebben az ügyben

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt érintő döntése egy eljárást marasztalt el, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) nem terheli semmiféle felelősség ebben az ügyben – véli az alakulat sajtószóvivője, Lucian Romaşcanu.

“Az első megjegyzésünk az, amelyet már megszokhattak: az igazságszolgáltatás döntéseit nem kommentáljuk, az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését pedig végképp nem. A bírósági döntéseket alkalmazni kell” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Romaşcanu.

A szóvivő szerint nem meglepetés, hogy Ludovic Orban miniszterelnök a PSD-t okolja azért, amiért elmarasztalta az EJEB Romániát.

“A PSD nem hibás ebben az ügyben. Az EJEB azt kifogásolja, hogy Kövesi nem támadhatta meg az igazságügyi miniszter jelentését, amelyben az a menesztését javasolta az államfőnek. Az EJEB-döntés egy, az emberi jogokat és szabadságokat érintő eljárást marasztal el és nincs helyreállító hatása, tehát nem kell visszahelyezni tisztségébe Kövesit” – fogalmaz Romaşcanu.

A szóvivő ugyanakkor hozzáteszi, az alkotmánybíráknak és a szakértőknek megoldást kell találniuk az EJEB-döntésben jelzett problémára, hogy többé ne fordulhassanak elő hasonló esetek.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden elmarasztalta Romániát abban a perben, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kezdeményezett a DNA-főügyészi tisztségből való menesztése miatt. A strasbourgi székhelyű EJEB keddi közleménye értelmében Románia megsértette a volt korrupcióellenes főügyész jogait azáltal, hogy mandátumának lejárta előtt menesztette tisztségéből.

Az igazságügyi tárca Tudorel Toader menesztését kéri a Velencei Bizottságból

Az igazságügyi miniszter kedden közölte: kérelmezni fogja, hogy a kormány szüntesse meg Tudorel Toader Velencei Bizottságban betöltött tagságát, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztaló döntést hozott azzal kapcsolatban, hogy Laura Codruţa Kövesit mandátuma lejárta előtt, a tisztességes tárgyaláshoz való jog és a szólásszabadsághoz való jog megsértésével menesztették a DNA éléről.

Az igazságügyi tárca Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint erre azért van szükség, hogy ne csorbuljon Románia Kormányának hitele, ami az ügyészek függetlensége és az alapvető jogszabályok tiszteletben tartását illeti.

A szaktárca emlékeztet, hogy Tudorel Toader mandátumát a Velencei Bizottságon belül 2018-ban hosszabbították meg, amikor igazságügyi miniszteri funkciót töltött be.

Iohannis: precedens nélküli az EJEB döntése

Precedens nélküli döntést hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága a volt DNA-főügyész, Laura Codruţa Kövesi ügyében, ezért az alkotmánybíróságnak újból fontolóra kell vennie nemcsak az erre vonatkozó határozatát, hanem más döntéseit is – jelentette ki kedden Klaus Iohannis államfő.

“Az EJEB úgy ítélte meg, hogy Kövesi asszony alapvető jogai sérültek, amikor az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy leváltja őt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségéből. Az alapvető emberi jogok átívelik az állam határait. Az igazságszolgáltatáshoz való jog, illetve a szólásszabadság joga a demokratikus társadalom lényegi értékrendjének elemei. Az alkotmánybíróság annak idején egy rossz emlékű igazságügyi miniszter javaslatára úgy döntött, hogy leváltja Kövesi asszonyt tisztségéből, figyelmen kívül hagyva minden érvemet, beleértve azt az érvemet is, hogy lábbal tiporják Kövesi asszony szabad igazságszolgáltatáshoz való jogát. Az EJEB mai döntése precedens nélküli, mert éppen arra a hatóságra vonatkozik, amely kezeskedik az alkotmányosság mindenek feletti betartásáért. Ezért ez a döntés nem maradhat következmények nélkül” – mondta Iohannis.

Az államfő szerint ezzel jelentősen csorbult az alkotmánybíróság hitele, amely már korábbi döntések miatt is többször meggyengült. “Az alkotmánybíróság a román állami hatóságok összességébe tartozik, és neki is tiszteletben kell tartania az alkotmányt” – szögezte le Iohannis, hozzátéve, hogy a taláros testületnek azonnal felül kell vizsgálnia a Kövesi menesztésére vonatkozó döntését, de más döntéseit is.

Iohannis kifejtette: a 2019-es referendum során a román állampolgárok kinyilvánították arra vonatkozó véleményüket, hogy módosítani kell az alkotmánybíróság hatáskörén. Az EJEB mai döntése még inkább megerősíti, hogy nagy szükség van az alkotmánybíróság reformjára – húzta alá az elnök.

Klaus Iohannis azt mondta, Kövesi tisztségből való menesztése a jelenlegi parlament ‘védnöksége’ alatt történt, és ez a parlament bebizonyította, hogy képtelen olyan döntéseket hozni, amelyek az állampolgárok védelmét szolgálják. A Szociáldemokrata Párt három éven keresztül azt a célt követte, hogy feje tetejére állítsa az igazságszolgáltatási rendszert és a bűnözők érdekeit tartsa szem előtt. A választópolgárok azonban szavazatukkal fogják megbüntetni a PSD-t – vélekedett az államfő.

Kövesi: ez mindazok győzelme, akik az utóbbi években támogatták az igazságszolgáltatást

Laura Codruţa Kövesi, az Európai Ügyészség főügyésze úgy nyilatkozott: az EJEB keddi döntése mindazok győzelmét jelenti, akik az igazságszolgáltatást támogatták az utóbbi években.

Az Europa FM-nek nyilatkozó volt DNA-főügyész azt mondta, elégedettséggel tölti el az Európai Emberi Jogok Bíróságának keddi döntése, amely értelmében az EJEB elmarasztalta Romániát abban a perben, amelyet ő kezdeményezett a DNA-főügyészi tisztségből való menesztése miatt.

“Nagyon hittem ebben a kezdeményezésemben, amely inkább elvi jellegű volt: az igazságszolgáltatás, az ügyészek és a bírák függetlenségéről szólt. Úgy érzem, ez nemcsak az én személyes győzelmem, hanem az egész igazságszolgáltatási rendszer győzelme, és mindazoké, akik az utóbbi években támogatták az igazságszolgáltatást” – mondta Kövesi.

Kövesi szerint ez a döntés nem maradhat következmények nélkül, “valaminek történnie kell”, hogy az ilyen helyzetek többé ne fordulhassanak elő.

“Mindenekelőtt az alkotmánybíróságnak ezután nem kellene döntést hoznia valamely személyről, ahogyan az én esetemben kétszer is tette, az alkotmánybíróságnak elvekről és egyéb kérdésekről kell döntenie. Másodszor: egy hivatalából elbocsátott vezető ügyésznek, bírónak vagy bármely más személynek (…), lehetősége kell hogy legyen, hogy egy bíróság döntsön a sorsáról. Az EJEB valójában ezt kifogásolja az alkotmánybíróság döntésében is, hogy megfosztott attól a lehetőségtől, hogy megjelenhessek egy független bírói testület előtt, amely eldöntse, hogy leváltásom jogszerű volt-e vagy sem, teljesültek-e a feltételek vagy sem” – hangoztatta Kövesi.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük