Felhívás!

Pénzügyminiszter: sürgős nyugdíjreformra van szükség

Pénzügyminiszter: sürgős nyugdíjreformra van szükség Románia

Sürgős nyugdíjreformra van szükség, mert 20-30 év múlva nem lesz pénz a “dekrét-gyerekek” nyugdíjára – hangoztatta csütörtök este a B1 televízió műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint, ha a jelenlegi folyamatot 20 évre előre vetítjük, akkor kiderül, hogy nem jut pénz az úgynevezett dekrét-gyerekek (akik Ceauşescu 1966-os abortusztörvénye után nagy számban születtek) nyugdíjára, ezért alapjaiban kell megreformálni az egész nyugdíjrendszert.

“Véleményem szerint a nyugdíjrendszer privát összetevőjét kell megerősíteni, mert ott van hatékonyság, tulajdonképpen ott nő a nyugdíjad, a másik részen nem. A másik oldalon hiány van. De ezt sürgősen meg kell tenni, ahogyan azt egyes fejlett országok (…) Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália már megették. Rájöttek, hogy már nem tudják fenntartani ezt a rendszert, és megreformálták. Életbevágóan fontos, hogy ma csináljuk meg ezt, mert, amint mondom, úgy néz ki, hogy a rendszer csődbe ment. És ezt nem csak én mondom. Nézzék meg azokat az elemzéseket, amelyeket a magánnyugdíj-kezelők és az Európai Bizottság végeztek. Milyen a demográfia, mert minden évben emberek távoznak ebből az országból, és mi itt maradunk. Mi fizetjük a nyugdíjjárulékot, de húsz év múlva nem lesz, aki nyugdíjat adjon nekünk. Ilyen körülmények között nem a nyugdíjtörvény módosítására, hanem az egész rendszer sürgős reformjára van szükség” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a különleges nyugdíjak eltörlésével “egymilliárd és valamennyi lej” marad a nyugdíjpénztárban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 20., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 3

  ezek mindig ,valakiket utánoznak a haladó nyugatból…megcsinálják a hülyeséget osztanak maguknak meg a haveroknak “pensii speciale’- ket, jó zsírosakat/aztán sírnak ,jajgatnak ,hogy nincs pénz,de amit ők kaptak azt szépen zsebrevágják…Most éppen Macront utánoznák,mert hát Franciaország az a mintaállamuk…hát ki is lenne…csókolom a kezit-lábát 100 éve!

 • User
  Dátum: 2019. december 20., 17:18
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Első a különleges nyugdíj eltörlése és cinkosaik vagyonának az elkobzása! Aki pedig visszaeső bünöző azt lelőni, h ne tartani ingyen börtónben!!!

 • User
  Dátum: 2019. december 22., 22:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A speci nyugdíjakat a segg és talpnyalóknak találták ki. Akkor ébredtek rá, hogy jutalompénzt ok nélkül nem adhatnak. Nevesítették. Tekintélyes veszteség a z adófizetőknek. Hiszen nekik néha még törlőpapír se jut, nemhogy nyalás….