Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Péntektől életbe léptek az új beutazási korlátozások

Péntektől életbe léptek az új beutazási korlátozások Románia

Románia péntektől módosította a beutazási korlátozásokat, és karanténkötelezettséget vezetett be azok számára, akik nem rendelkeznek az adott ország járványügyi kockázatának megfelelő védettségi igazolvánnyal.

Hirdetés
Hirdetés

A járványügyi kockázat szempontjából Románia a „vörös zónába” sorolja Braziliát, a dél-afrikai térség államait és azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A „sárga zónához” tartoznak azok az országok, amelyek fertőzési rátája 1,5 és 3 ezrelék között van. A másfél ezrelék alatti fertőzési rátájú országok képezik a „zöld zónát”.

Az Európai Unió vörös besorolású országaiból – így Magyarországról is – csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Ugyanez a szabályozás érvényes az Európai Unión, Svájcon és az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokra, így például az egyébként sárga besorolású szomszédos Moldovai Köztárságra is, ahonnan csak a beoltottak és a betegségen legfeljebb fél éve átesettek léphetnek be karanténmentesen Romániába.

A sárga és zöld besorolású európai uniós országokból érkezőknél a friss PCR-teszt is – a beoltottsághoz és a betegségből történt kigyógyuláshoz hasonlóan – karanténmentességet biztosít.

Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a friss negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak.

Az új járványügyi beutazási korlátozások egyelőre január 8-áig maradnak hatályban.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint december 20-ától a Romániába érkezőknek – a több európai ország által használt – beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) is ki kell majd tölteniük, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok szükség esetén utólag felvehessék a kapcsolatot a beutazókkal, ha a velük egy járműben érkezőknél később fertőzést észleltek.

Fél nap leforgása alatt hárman próbálkoztak hamis Covid-igazolvánnyal

Más személyek Covid-igazolványát mutatta be sajátjaként a bukaresti Otopeni repülőtéren három román állampolgár. A hatóságok okirat-hamisítás és informatikai csalás miatt indítottak eljárást ellenük.

Az országos határrendészet arról tájékoztatta pénteken az Agerpres hírügynökséget, hogy csütörtökön, december 9-én 14:30-kor egy Londonból érkező 25 éves férfi és egy 21 éves nő másvalakinek a Covid-igazolványát mutatta be az okiratok ellenőrzésekor.

Ugyanez történt péntek hajnali 2-kor is, amikor egy, a varsói géppel érkező 21 éves fiatalember mutatta be más személynek a Covid-igazolványát.

Mindhárman így próbálták meg kijátszani a kötelező karanténba vonulást előíró jogszabályt.

A rendőrség okirat-hamisítás és informatikai csalás miatt mindhárom esetben eljárást indított.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük