Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pásztorokra támadt a medve Székelyföld peremén, egyikük meghalt, másikuk súlyosan megsebesült

Pásztorokra támadt a medve Székelyföld peremén, egyikük meghalt, másikuk súlyosan megsebesült Románia

Pásztorokra támadt egy medve péntek éjszaka Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi életét vesztette, társát kritikus állapotban szállították kórházba.

Hirdetés
Hirdetés

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Maros megyei pásztorok Hargita megye területén próbálták elhajtani a medvét, amelyik egy általuk felügyelt tehénre támadt. Ekkor a medve a három pásztort vette üldözőbe. A 26 éves fiatal bemenekült az erdőbe. Az ő holttestét szombaton találták meg a helyszínre riasztott csendőrök mintegy háromszáz méterre attól a helytől, ahol utoljára látták.

A másik megtámadott pásztor – egy 45 éves férfi – rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett. Őt a mentők Suceava megye felé szállították le a hegyről. A jászvásári kórházban hét órán át műtötték. A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett és a nagyvad több ujját is leharapta. A harmadik pásztor sértetlenül megúszta a támadást. Ő riasztotta a mentőket.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton este az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében tudatta: a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján a csendőrség, a Környezetvédelmi Őrség és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség elkészítette a szükséges dokumentációt a medve kilövésének engedélyeztetéséhez.

„A Környezetvédelmi Minisztérium folytatja a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megoldja a medvekérdést Romániában. Megteremtettük a lakott területen való azonnali beavatkozás törvényes kereteit, és további intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy csökkentsük az ember és a medve találkozását mind a lakosság, mind a faj védelmében” – írta a miniszter.

Tánczos Barna minisztert élesen bírálták az állatvédő szervezetek a héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet miatt, mely csökkenti a bürokráciát és lehetővé teszi, hogy 24 órán belül kilőjék vagy elkábítsák és máshova szállítsák a településekre bejáró, emberre támadó medvéket.

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 25., 16:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Még olyat nem hallottam, hogy a pásztorok fel lennének szerelve medve riasztó spray-el. Mégiscsak több, mint a semmi, és extrém esetben mindenképpen segítség. De hát na, a spray nincsen ingyen, a sajt meg nem olcsó, csak az emberélet.

 • User
  Dátum: 2021. július 25., 16:17
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A medvék pontos számát csak akkor fogjuk megtudni, ha becsippezik őket, követővel szerelik fel őket. Komolyan, ma amikor madarakat követnek a műholdakkal, pontosan tudják, hogy hol járnak, miért is nem lehet a mai lehetőségekkel ezt megoldani. Nagy a gyanúm, hogy sokaknak ez nem felelne meg, igencsak kiderülne melyik a veszélyes vad, s nem lehetne mást, netán egy szebb példányt kilőni a védekezés címe alatt. A műholdas figyelés arra is jó lenne, hogy tudják, melyik az amelyik a település mellett garázdálkodik, mert különben a medve is, mint a tehén, mind egyforma.