Felhívás!

Parlamenti választások: a politikai szereplők nyilatkozatai

Parlamenti választások: a politikai szereplők nyilatkozatai Románia

Orban: egy dinamikusan fejlődő, modern Romániára szavaztam, amely tiszteletnek örvend nemzetközi szinten

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban bevallása szerint Románia fejlődésére, “a lényegi reformokra”, az ország euroatlanti orientációjára adta voksát a vasárnapi parlamenti választáson.

“Meghatározó nap a mai Románia jövendőbeli fejlődése tekintetében, a román állampolgárok ma eldönthetik, hogy milyen irányban haladjon tovább az ország. Ezért kérek mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, vegyen részt ezen alapvető döntés meghozatalában” – fogalmazott Orban, miután leadta voksát az Ilfov megyei Dobroeşti település egyik iskolájában kialakított szavazókörzetnél.

Orban hozzátette, Románia fejlődésére szavazott, egy dinamikusan fejlődő, modern, saját erejében bízó Romániára, amely tiszteletnek örvend nemzetközi szinten.

“A lényegi reformokra, Románia egyértelmű euroatlanti orientációjára szavaztam, egy olyan fejlesztési tervre, amely lehetővé teszi azt a szintlépést, amelyet Románia megérdemel” – nyomatékosította.

Orban ugyanakkor rámutatott, ha a választási folyamat során betartják az elrendelt védelmi intézkedéseket, nem áll fenn a koronavírussal való megfertőződés veszélye.

“Ne hallgassanak azokra, akik azt mondják, hogy a szavazás veszélyes. Menjenek el bizalommal voksolni, éljenek a hatalommal, amely a kezükben van. Nem tehetik meg minden nap, csak négyévente egyszer” – mondta.

A miniszterelnök emlékeztetett, a vesztegzár alá vont településeken élők is korlátozások nélkül elmehetnek szavazni, nem kell a kijárás okát igazoló nyilatkozatot kitölteniük ehhez.

Ciolacu: azért szavaztam, hogy a románok visszakaphassák az életüket

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott vasárnap reggel: az inkompetencia és tunyaság ellen szavazott, valamint azért, hogy a románok visszakaphassák az életüket.

“Ma azért szavaztam, hogy a románok visszakaphassák az életüket, azért szavaztam ma, hogy Romániának holnaptól konkrét terve és hozzáértő szakemberei legyenek a járvány és a gazdasági válság kezelésére. Azokért szavaztam, akiknek nyugdíjra, gyerekpénzre, nyitott iskolákra van szükségük, de ugyanakkor az inkompetencia és tunyaság ellen is szavaztam. A román termelőkért és a román cégekért szavaztam, és arra buzdítok minden románt, hogy menjen el ma szavazni” – üzente Ciolacu.

“Fordulópont a mai a következő négy szempontjából, és arra kérem, hogy a Mikulás szellemében szavazzanak: aki jó volt, az ajándékot kapjon, aki pedig rossz volt, az virgácsot” – fogalmazott a PSD elnöke.

Iohannis: nagyon fontos, hogy ma elmenjünk szavazni

A parlamenti választásokon való részvételre buzdította az állampolgárokat vasárnap Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, hogy minden voks számít.

“Nagyon fontos, hogy elmenjünk szavazni. (…) A választásokat nem a közvélemény-kutatásokban, hanem az urnáknál kell megnyerni, és egyértelmű, hogy minden szavazat számít. Kedves románok, nagyon fontos, hogy elmenjenek szavazni” – fogalmazott az elnök, miután maga is leadta voksát a fővárosi Jean Monnet Líceumban berendezett szavazóhelyiségben.

Az államfő hozzátette, rendkívül fontos nap a vasárnapi, hiszen “történelmi esélyük” van a polgároknak arra, hogy egy jobb parlamentet válasszanak, egy olyan parlamentet, amely valóban a román emberek problémáival foglalkozik és jó törvényeket hoz.

Cioloş: ideje, hogy közelebb hozzuk a parlamentet a társadalomhoz

Arra szavazott, hogy új emberek nyerjenek mandátumot, mert itt az ideje, hogy közelebb hozzák a parlamentet a társadalomhoz – jelentette ki vasárnap reggel Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) társelnöke, miután leadta voksát Zilahon.

“Ezúttal is arra szavaztam, hogy új emberek kerüljenek be a politikába, olyan emberekre adtam a voksomat, akik nem támogatják a tolvajlás semmilyen formáját, olyanokra, akik építkezni mennek a parlamentbe, és nem előjogokért, olyan privilégiumokért, amelyeket egyébként el kell törölni, mert itt az ideje, hogy közelebb hozzuk a parlamentet a román társadalomhoz, és együtt valósítsuk meg a kívánt változásokat. (…) Természetesen a világjárvány után újjá kell építenünk Romániát, és fontos, hogy egészséges alapokra, becsületes és hozzáértő emberekkel építsük újra, hogy a helyére tegyük a politikát, hogy az emberekért dolgozzon, és ne hálózza be az egész közigazgatást és fordítsa egyébre a nemzeti vagyont” – mondta Cioloş.

Hozzátette: a szavazás biztonságos. “Úgy gondolom, hogy érdemes néhány percet vagy egy órát áldoznunk az életünkből, hogy a következő négy évben nyugodt lélekkel lehessünk, hogy mi is hozzájárultunk ahhoz, ami történni fog” – mondta az USR-PLUS társelnöke.

Kelemen Hunor: történelmi lehetőség előtt állunk

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, miután Karcfalván leadta voksát, hogy a leendő parlamenttől ‘politikai stabilitást, előreláthatóságot és kevesebb fölösleges veszekedést’ vár.

“Közösségünk erős képviseletére szavaztam. A leendő parlamenttől politikai stabilitást, előreláthatóságot, az állampolgárok gondjaira való odafigyelést várok, és azt, hogy kevesebb fölösleges, steril veszekedés legyen. Az államháztartási törvényt még ebben az évben, rögtön a kormány beiktatása után meg kell szavazni, és én nagyon jól megalapozott költségvetést várok, amelyben az egészségügy, az oktatás, a beruházások és a munkahelyek támogatást és védelmet élveznek majd” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy a romániai társadalomnak politikai stabilitásra van szüksége.

Kelemen Hunor a Facebookon is üzent, miután élt szavazati jogával.

“Korán reggel szavaztam Csíkkarcfalván, ahogy az elmúlt 20 évben mindig. Hamar sötétedik, estefele hidegebb van, és a sorok is nagyobbak. Ezért, ha tehetjük, ne hagyjuk délutánra vagy estére, menjünk el minél korábban voksolni! A mai szavazás azért különleges, mert történelmi lehetőség előtt állunk. Ha bátrak vagyunk, és megdolgozunk érte, ma este győzni fogunk! 9-kor zárnak az urnák, de addig nagyon sok dolgunk van. Nem lenne jó, ha a magyar emberek otthon maradnak, és mások döntenek helyettünk. Ezért minél többen vegyünk részt a szavazáson, döntsünk mi a jövőnkről. De ne csak szavazzunk, szóljunk barátainknak, ismerőseinknek is. Mondjuk el nekik, hogy ez a megmérettetés tényleg fontos, és hogy a szavazás biztonságos: nincs nagyobb veszélye, mint egy bevásárlásának. Tudom, hogy erősek vagyunk – mutassuk meg! Győzzön a magyar összefogás” – olvasható az RMDSZ-elnök üzenetében.

Tomac: hazafias cselekedet elmenni szavazni

Hazafias cselekedet elmenni szavazni – jelentette ki vasárnap reggel Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, miután leadta voksát, és arra biztatta a polgárokat, hogy “bizalommal” menjenek el szavazni.

“A mai szavazás hazafias cselekedet. Nagyon szeretném, ha a jövőre gondolva, a szívükkel szavaznának (…). Én hazaszeretetből adtam le a voksomat” – nyilatkozta Tomac, aki arra szólított fel mindenkit, ‘aki szereti hazáját’, hogy menjen el szavazni.

“Az elmúlt száz év egyik legnehezebb periódusában vagyunk, felkérem mindazokat, akik szeretik a hazájukat, hogy menjenek ma el szavazni” – mondta Tomac.

Ponta: azt akarom, hogy 2021-ban kilábaljunk a válságból

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke úgy nyilatkozott, miután a fővárosi Jean Monnet líceumban leadta voksát, hogy azokra az emberekre szavazott, akik 2021-ben ki tudják vezetni az országot a válságból.

“Mint mindig, most is valami mellett szavaztam, nem valami ellen. Tudom, hogy sokan valami ellen szavaznak. Én “pró”-szavazó vagyok, és azt akarom, hogy 2021-ban kilábaljunk a válságból. Ezért szavaztam, és azokért az emberekért, akik ezt meg tudják valósítani” – jelentette ki Victor Ponta, aki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2021 egy jobb év lesz.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.