Felhívás!

Parlamenti bizottság vizsgálja ki a külföldi spárgaszedést és közbeszerzéseket

Parlamenti bizottság vizsgálja ki a külföldi spárgaszedést és közbeszerzéseket Románia

Együttes ülésen hagyta jóvá a képviselőház és a szenátus házbizottsága a spárgaszedés végett külföldre utazó román állampolgárok ügyét kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozására vonatkozó kérelmet.

A kérelmet a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Pro Románia és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetői – Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu – írták alá. A vizsgálóbizottság létrehozását a parlament együttes plénumának is jóvá kell hagynia.

A beadványban azt kérik, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság derítsen fényt arra, kit terhel felelősség a katonai rendeletek megszegéséért, azaz hogyan történhetett meg, hogy április 8-áról 9-ére virradóan több ezer embert a kolozsvári nemzetközi repülőtérre szállítottak lakhelyükről. A beadvány szerint az említett éjszakán egyes munkavállalók katonai ellenőrzés és vesztegzár alatt levő településről indultak útnak.

A kérelmet a parlament plénuma fogja megvitatni.

Lucian Romaşcanu, a párt szóvivője a PSD szóvivője arról számolt be: pártja szerint meg kell vizsgálni, mi történt a “spárgaszedők ügyében”. Véleménye szerint ugyanis az állam nem lépett fel saját állampolgárai egészséghez és becsületes munkához való jogának védelmében.

“Kétség nem fér a bizonyítékokhoz, hogy nem a polgárok döntöttek egyénileg, hanem – a médiában keringő információk szerint – egyes vállalatok Németországban hoztak létre irodákat, odavitték az embereket, majd ott egy részüket magukra hagyták. A helyzetre nem úgy reagált Románia nagykövetsége és a munkaügyi minisztérium németországi képviselője, ahogy azt elvárható lett volna tőlük” – mondta a szociáldemokrata politikus. Hozzátette, a parlamenti vizsgálóbizottságnak az lesz a feladata, hogy kiderítse, miként volt lehetséges több mint 2000 román állampolgár Németországba utazása a fertőzésveszély dacára.

A másik parlamenti bizottság küldetése a járvány alatt történt közbeszerzések kivizsgálása lesz, többek közt az egészségügyi maszkok beszerzésének körülményeit fogják górcső alá venni – szögezte le a PSD szóvivője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.