Felhívás!

Ötre emelkedett az influenza áldozatainak száma

Ötre emelkedett az influenza áldozatainak száma Románia

Ötre emelkedett az influenza szövődményei miatt elhunyt betegek száma – közölte szerdán az országos járványtani központ.

Legutóbb egy Maros megyei, 70 éves férfi hunyt el, akinél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az A típusú influenzavírust. A férfi más betegségekben is szenvedett, és nem volt beoltva influenza ellen.

A betegség négy másik halálos áldozata Maros, Galac és Arad megyei volt.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint idén kissé korábban érkezett el az influenzás megbetegedések időszaka, mint tavaly, de ez nem feltételenül jelenti azt, hogy az idei szezon hosszabb vagy nehezebb lesz. Aggasztónak nevezte viszont, hogy a halálos áldozatok között van olyan személy is, aki nem szenvedett más betegségben. Éppen ezért a szakember a védőoltást javasolja, amelyet 6 hónapos kor fölött bárkinek be lehet adni.

A vakcina a beadástól számítva 15 napon belül kezdi el kifejteni hatását, ezért az orvos szerint januárban sem késő élni ezzel a lehetőséggel.

A mikrobiológiai társaság elnöke hozzátette, légúti fertőzés esetén kerülni kell a közösségi tevékenységeket, és nem tanácsos antibiotikummal kúrálni a beteget. Az influenzás esetekben a szövődmények növelik az elhalálozási kockázatot, ugyanakkor néha az is előfordul, hogy olyan fiatal szervezetek is áldozatául esnek, amelyek nem szenvednek krónikus betegségben – mondta.

Rafila emlékeztetett, hogy grippé ellen trivalens és tetravalens oltás is alkalmazható, ez utóbbi egy fokkal hatásosabb, de minkettő véd az idei szezonban megjelent AH1N1 és AH3N2 típusú vírusok ellen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.