Felhívás!

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Radu Mazăre volt konstancai polgármestert

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Radu Mazăre volt konstancai polgármestert Románia

Hivatali vesztegetés elfogadása és érdekellentét miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság Radu Mazăre volt konstancai polgármestert az úgynevezett Polaris-ügyben. Az ítélet jogerős.

A volt elöljárót első fokon 9 év és 10 hónap szabadságvesztésre ítélték, a legfelsőbb bíróság azonban a vádak egy része alól felmentette, és öt évre csökkentette a börtönbüntetését.

Ugyanebben az ügyben Sorin Gabriel Strutinsky üzletembert szintén öt év szabadságvesztéssel büntették vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt, Eduard Stelian Martin volt szociáldemokrata párti képviselőt, a Polaris vállalat társtulajdonosát és ügyvezetőjét pedig felmentették a vádak alól, miután első fokon 5 és fél börtönbüntetést kapott.

Radu Mazărét jelenleg is fogva tartják, egy másik bűnvádi perben kapott kilencéves börtönbüntetését tölti. Sorin Strutinskyt szintén elítélték már 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre befolyással üzérkedés, pénzmosás és magánokirat-hamisítás miatt, de ő megszökött Romániából, ezért nemzetközi körözést adtak ki ellene. Az üzletembert Olaszországban találták meg, a román hatóságok kérték a kiadatását.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint Radu Mazăre 2006 és 2009 között Sorin Strutinsky segítségével több mint 2 millió eurót kért – amelyből 1 millió eurót és 2.472.303 lejt meg is kapott – két cég képviselőitől, hogy közbenjárjon egy konstancai ingatlanberuházás kivitelezéséhez szükséges városrendezési dokumentáció kibocsátása érdekében. A pénzt fiktív reklámszerződések alapján utalták a Radu Mazăre és Strutinsky által ellenőrzött cégeknek.

Ugyanakkor 2008 és 2014 között a volt polgármester Strutinsky közreműködésével több mint 7 millió eurót kapott a Polaris M Holding Kft.-től – amelynek társtulajdonosa és ügyvezetője Eduard Martin parlamenti képviselő volt -, hogy a cég megnyerje a közbeszerzést, amit a konstancai önkormányzat a város köztisztasági szolgáltatásának átruházására írt ki. 2008-ban a polgármesteri hivatal aláírta a 25 évre szóló szerződést a Polaris M Holding Kft.-vel, majd indokolatlanul 10 millió lejjel megemelték a szerződés értékét. Ebben az esetben is fiktív reklámszerződések alapján utalták a pénzt Mazăre és Strutinsky cégeinek, összesen 33.987.771 lejt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások