Felhívás!

Összefogott a magyarság

Összefogott a magyarság Románia

Az egységes, összehangolt és eredményes cselekvés érdekében, Csíkszentmárton Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és az árkosi Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület az Úzvölgye Kezdeményező Bizottság létrehozását kezdeményezte.

A civil társadalom, magyar pártok és egyházak képviselőiből a csíkszenmártoni katolikus plébánia hittantermében kedd este megalakult testület meghallgatta a Hargita megyei tanácselnök, Borboly Csaba beszámolóját az általa vezetett intézmény képviseletében eddig megtett lépésekről. Így a tudomásukra jutott, hogy a tanácselnök aznap Bákóban Brașoveanu Sorinnal, Bákó Megye Tanácsának elnökével és Maricica Luminița Coșa Bákó megyei prefektussal, illetve Dormánfalva főjegyzőjével és főépítészével egyeztetett az illetéktelen és szégyenletes temetőfoglalás megszüntetése ügyében. Ezt megelőzően pedig Gergely András, csíkszentmártoni polgármesterrel együtt elindította az önkényes területfoglalás, jogtalan építkezés és sírgyalázás megszüntetését, valamint az erre utasítást adók felelősségre vonását célzó eljárást is.

A tanácskozáson szintén jelen lévő Korodi Attila, a parlament RMDSZ frakciójának vezetője beszámolójából kiderült, hogy a szövetség tisztségviselői Tăriceanu szenátusi elnökkel, Dăncilă miniszterelnökkel és Meleşcanu külügyminiszterrel is tárgyaltak a történtekről. Az elmondottak szerint az említett román politikusok megígérték az amúgy is feszült román – magyar viszony elmérgesedését kiváltó okok megszüntetését.

A továbbiakban megfogalmazták az úzvölgyi haditemetőben kialakult áldatlan állapot felszámolásához szükséges tennivalókat, amelyek között fontos szerepet játszik a magyar és román közösség figyelmének ráirányítása a becstelen történtekre. Ennek érdekében a közbirtokosságok temetőgondozást végeznek, az ifjúsági szervezetek is napi rendszerességgel lesznek jelen különböző programokkal a helyszínen, a huszárcsapatok őrséget állnak és gyalogos zarándoklatot szerveznek Csíkszentmártonból. Hargita megye és Csíkszentmárton tanácsa kihelyezett tanácsülést fog a haditemető közelében tartani, koszorút helyeznek el a dormánfalvi önkormányzat építkezései által meggyalázott magyar sírhantokra. Ugyanakkor május 12-én vasárnap, 15 órai kezdettel egy nagyszabású rendezvényt terveznek, melynek során ökumenikus tábori istentiszteletet tartanak, és a történelmi egyházak képviselői felolvassák a székelyföldi magyar közösség álláspontját tükröző követeléseket. A programokról tájékozódni, illetve azokhoz csatlakozni az Úzvölgye facebook-csoportban, valamint a www.uz.hargitamegye.ro honlapon lehet.

A kezdeményező bizottság az önkormányzatok, magyar politikai szervezetek, egyházak és civil szféra bevonásával kíván tevékenykedni a fő célok, vagyis a május 17-re tervezett illegális építmény felszentelésének az elnapolása, a katonai temetőben történt törvénytelenségek tisztázása, és az úzvölgyi határvita rendezése érdekében. Csatlakozik hozzájuk Kovászna és Maros megye tanácsa is, hiszen Székelyföld számára kiemelt kérdéskörről van szó. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások