Felhívás!

Országos tájékoztató kampányt indul az iskolákban a gyerekek biztonságával kapcsolatban

Országos tájékoztató kampányt indul az iskolákban a gyerekek biztonságával kapcsolatban Románia

Biztonságból 10-es elnevezéssel országos tájékoztató kampányt indít a belügyminisztérium az iskolákban a gyerekek biztonságával kapcsolatban – nyilatkozta vasárnap Georgian Drăgan minisztériumi szóvivő.

A kampányban részt vesz a rendőrség, a határrendészet, a csendőrség, a katasztrófavédelmi főfelügyelőség, az emberkereskedelem ellen küzdő országos ügynökség, valamint a drogellenes ügynökség is. A kezdeményezés célja a tájékoztatás és ezáltal a gyerekeket érintő kockázatok csökkentése – mondta a szóvivő.

Hétfőtől a belügyi alkalmazottak mintegy 1500 tanintézetet keresnek fel, és többek között olyan témákról fognak beszélni a gyerekeknek, mint az iskolai erőszak vagy az emberkereskedelem. A kampány már ezen a hétvégén elkezdődött, szombaton és vasárnap elsősorban szülőknek szóló tevékenységeket tartottak a forgalmasabb városrészeken.

Georgian Drăgan arról is beszélt, hogy a leggyakoribb agresszióforma az iskolákban a lopás és a tettleges bántalmazás vagy egyéb erőszakoskodás, hozzátette azonban, hogy csökkenőben van az ilyen esetek száma.

A Román Rendőrség információs központjának vezetője, Ramona Dabija a téma kapcsán rámutatott, augusztus végétől több mint négyezer, a gyermekek szállítására használt járművet ellenőrzött a közlekedésrendészet. Az ellenőrzések során 291 olyan járművet állítottak meg, amelyiknek le volt járva a műszaki vizsgája, 268-nak pedig nem volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

“Holnap, az iskolakezdés alkalmával több mint 10 ezer rendőr lesz jelen a tanintézetek környékén” – tette hozzá Dabija.

Tanácsokat ad az ügyvivő belügyminiszter a tanévet kezdő diákoknak

Tíz tanácsot ad a tanévet kezdő diákoknak Miahi Fifor ügyvivő belügyminiszter a Facebookon.

A belügyi tárca ügyvivő vezetője szerint ahhoz, hogy a tanulók “tízesre vizsgázzanak biztonságból”, először is virtuális “barátaikkal” és a közösségi hálón megosztott információkkal kapcsolatban kell óvatosaknak lenniük. “Ne dőlj be idegenek állítólagos jószándékának és a ‘csak neked’ szóló egyedi ajánlatoknak, amelyek ellenőrizhetetlen forrásból származnak!” – teszi hozzá a miniszter, aki arra is kéri az iskolásokat, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat; pénztárcájukat és mobiltelefonjukat pedig a belső zsebben tartsák.

Fifor az alkohol- és drogfogyasztástól is óva inti a fiatalokat.

“Utasítsd vissza, ha törvénytelen tevékenységre próbálnak rávenni! A tűz nem szórakozásra való! Ne provokálj se szóban, se viselkedéssel, és te magad se reagálj a provokációkra! Fordulj egy felnőtthöz, ha bajban vagy!” – szólnak a belügyminiszteri tanácsok.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 9., 11:59
  ÉRTÉKELÉS: 9

  10 ezer rendor lessz jelen az iskolakezdesen ?! Az igen. Latom szinhazat jatszani, ahhoz nagyon jol ert a romaniai korrupt rendorseg. De kerdem en, mi lessz azokkal akik az utobbi tiz evben eltuntek. Ezeket ki fogja megkeresni ?! Es azokat akiket kulombozo bunbandak gyilkoltak le, azokkel mi lessz?! Ezeket a bunbandakat melyek testveri egyuttmukodesben dolgoztak a roman rendorseg vedoszarnyai alatt, ezeket mikor fogjak folszamolni ?! Na es mi lessz a bunreszes, sot sok esetben bandatag rendorsegi alkalmazottakkal ?! Vagy talan most parancsszora egybol angyalla valtoztak ezek a korrupt rendorok ?! Es mi lessz azokkal a rendorokkel, akik buntarsaik voltak ezeknek a bunbandaknak, de idokozben nyugdijba vonultak ?! Oket nem bolygatja senki?! Pedig kene, mert ami ebben az orszagba vegbement az utobbi 10-15 evben, arra utal, hogy itt korantsincs rendben minden. Szegyen, hogy ide jutott ez az orszag, hogy pontosan azoktol kell rettegni, akik az allampolgarok vedelmet es biztonsagat kene biztositsak. Ennel alacsonyabb szintre mar nem lehet sulyedni, politikus es rendor uraim !

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 9., 19:11
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Iskolakezdésen 10.000 rendőr, de holnaptól kezdődik a stoppolás, mert a ” teljhatalmú” szállító vállalat piszkosan megdrágította a bérleteket! A felelős emberkék nem lépnek?! Vagy várják a Dincã féle eseményeket, h mossákk a szájukat a médiában?!😁