Hirdetés
Hirdetés

Orban: szeretnénk megemelni a minimálbért, de nem szeretnénk, hogy ez negatív hatással legyen a gazdaságra

Orban: szeretnénk megemelni a minimálbért, de nem szeretnénk, hogy ez negatív hatással legyen a gazdaságra Románia

A kormány támogatja az országos minimálbér emelését, azt azonban nem akarja, hogy ez “negatív kihatással legyen a gazdaságra”, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő csütörtökön, hozzáfűzve, a nyugdíjakat is szeretné emelni, de emlékeztetett, hogy a nyugdíjalapban 2 milliárd lejes a deficit.

Hirdetés
Hirdetés

“A párt, amelyet egész egyszerűen elűztek a hatalomról, már két hete hazugságokat terjeszt minden lehetséges csatornán. (…) A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja a jövedelmek emelését minden társadalmi kategória esetében. Azonban a béremelés alapja a stabil és fenntartható gazdasági növekedés kell hogy legyen, (…) amely nyomán valóban nő a vásárlóerő is. (…) Szeretnénk megemelni az országos minimálbért, de nem szeretnénk, hogy ez negatív gazdasági kihatással legyen a vállalatokra, hogy bizonyos beruházóknak a román piacról való kivonulását eredményezze és főként azt nem, hogy munkahelyek szűnjenek meg” – jelentette ki Orban a munkaügyi minisztériumban, ahol Violeta Alexandru új munkaügyi miniszter átvette mandátumát.

Hozzátette, az idős emberek bízzanak bennük, mert emelni kívánják a nyugdíjakat, de azt szeretnék, ha ez az emelés nemcsak papíron létezne, hanem a vásárlóerő növekedésében is érződne.

Ebben az összefüggésben megemlítette, hogy a Szociáldemokrata Párt hazugságokat terjeszt és csúfot űzött Romániából az elmúlt 30 évben, és azt állította, hogy a volt munkaügyi miniszter, Marius Budăi által az országos minimálbér 100 lejjel való emelésére tett ígéretéhez semmiféle hatástanulmány nem fűződik.

“Megkérdeztem a miniszter asszonyt, hogy létezik-e a minisztériumban valamiféle hatástanulmány az illető kormánytervezethez, amelyet a volt munkaügyi miniszter kezdeményezett. Nem talált semmit” – mutatott rá Orban.

A munkaerőpiac problémáit is komolyan elemezni akarja, mivel a magánszféra vállalkozóival való tanácskozásokból az derült ki, hogy “nagy a munkaerőhiány, főként a mesterembereket és a felsőfokú tanulmányokkal – leginkább műszaki végzettséggel – rendelkezőket igénylő munkakörökben”.

Orban szerint bárki számára az a legbiztosabb szociális védelem, ha olyan mestersége van, amelyre nagy a kereslet és talál egy jól fizető állást magának, mert akkor nincs szüksége az állami támogatásra.

A kormányfő ugyanakkor kifejtette, “nagyon aggódik” a nyugdíjalap helyzetét illetően.

“Jelenleg több mint 2 milliárd lejes a deficit a nyugdíjalapban, nemsokára megtudjuk, hogy pontosan mennyi is. (…) Felkértem a pénzügyminisztert, mutassa be nekem a helyzetet. (…) Első lépésben minden egyes minisztériumnál belső könyvvizsgálást végzünk, majd ennek nyomán döntünk az intézmények átszervezéséről. (…) Azt szeretnénk, ha minél nagyobb számú közalkalmazott foglalkozna az állampolgárok felé irányuló szolgáltatásokkal, (…) modern, digitalizált közigazgatást szeretnénk megvalósítani” – magyarázta Ludovic Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük