Felhívás!

Orban: nincs patthelyzet a koalícióban

Orban: nincs patthelyzet a koalícióban Románia

Cáfolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, hogy patthelyzetet idézett volna elő a koalícióban a Nép Ügyvédje hivatala, illetve a közszolgálati televízió és rádió vezető tisztségeinek elosztása.

“Nincs semmiféle patthelyzet. Amikor megszületik a döntés a TVR-t, a rádiót és a Nép Ügyvédjét illetően, közölni fogjuk” – fogalmazott Ludovic Orban.

A pártelnök nem árulta el, kit javasol az alakulat az ombudsmani tisztség betöltésére vagy a TVR élére, csak annyit mondott, nem a vezetők személye a fontos, hanem az, hogy a Nép Ügyvédje, “megvédje az állampolgárok jogait”, illetve hogy a televízió objektív és korrekt tájékoztatást nyújtson.

A jelenlegi ombudsman menesztése kapcsán Orban rámutatott, az erről szóló előterjesztést előbb a parlament két házának jogi bizottsága kell hogy megtárgyalja és véleményezze, ezt követően pedig a plénum elé kerül.

Prioritás az országos helyreállítási terv kidolgozása

A kormánykoalíció hétfői ülésének fő témája az országos helyreállítási terv (PNRR) volt – közölte Ludovic Orban.

Orban a parlamentben nyilatkozott az ülésen elhangzottakról. Mint mondta, a kormánykoalíció képviselői megkezdték a tanácskozást arról, hogy milyen intézkedésekre és reformokra kell majd fordítani a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz révén folyósítandó összegeket. A koalíciót alkotó pártok felvázolták álláspontjukat, és rövidesen végső formába hozzák a tervezetet, amelyet az államfőnek is bemutatnak, majd továbbküldenek az Európai Bizottságnak. Két-három intézkedés kapcsán nem jutottak még konszenzusra, ezekről további tárgyalásokra van szükség – ismertette a helyzetet Orban.

Azt is elmondta: az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára prioritást képez, hogy a PNRR terve mielőbb az Európai Bizottság elé kerüljön, mert ettől függnek a nagy beruházási projektek olyan életbevágó területeken, mint a szállítás, az oktatás és az egészségügy. Ugyanakkor a tervben bizonyos civil szervezetek finanszírozása is szerepel – tette hozzá a PNL-elnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.