Felhívás!

Orban: ne az alkotmánybíróság döntését, hanem a magától értetődő szabályokat kövessék

Orban: ne az alkotmánybíróság döntését, hanem a magától értetődő szabályokat kövessék Románia

Ludovic Orban miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott: azt javasolja a lakosságnak, hogy addig is, amíg a kormány elfogadja a koronavírusos fertőzöttek kötelező kórházi beutalását szabályozó törvénytervezetet, az emberek a “magától értetődő szabályokat”, ne pedig az alkotmánybíróság döntését tartsák szem előtt.

A Digi24-nek adott nyilatkozatában Orban kifejtette: az alkotmánybíróság döntésének egyik következménye, hogy a pácienseket kérésre ki kell engedni a kórházból, a másik pedig az, hogy nem lehet karanténba vagy lakhelyi elkülönítésre kényszeríteni senkit. “Például ha egy páciens el akarja hagyni a kórházat, az alkotmánybírósági döntés Hivatalos Közlönyben való megjelenése után nem állíthatjuk meg, és nem is kényszeríthetjük lakhelyi elkülönülésre. Tehát az alkotmánybíróság úgy határozott, hogy egy COVID-19-cel fertőzött személy szabadon közlekedhet, mindenféle korlátozás nélkül, a hatóságoknak nincs lehetőségük olyan intézkedések foganatosítására, amelyek minden európai országban elfogadottak” – fejtegette a kormányfő.

Hozzátette: kabinetje már dolgozik az erre vonatkozó törvénytervezeten, addig is azonban azt javasolja a lakosságnak, hogy kövessék a szabályokat.

“Minden állampolgárral szemben az a kérésem és javaslatom, hogy ne vegye figyelembe az alkotmánybíróság döntését, cselekedjen felelősségteljesen, ahogy eddig is tette, a magától értetődő szabályokat követve” – nyomatékosította Ludovic Orban.

Orban kifejtette, a koronavírus-járvány első hulláma nem ért véget, csak a hatóságok által hozott intézkedéseknek köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét.

A kormányfő azt mondta, a válság kezdetén Romániában még sem védőruházatot, sem maszkokat, sem védőkesztyűket, sem fertőtlenítőszereket nem gyártottak, mára azonban mindezeket országon belül állítják már elő. Kifejtette, továbbra is keveset tudunk erről a vírusról, így a járvány alakulását sem lehet megjósolni. “Mit tettünk mi? Ellaposítottuk a járványgörbét, ezt tettük minden intézkedéssel, amit meghoztunk, figyelembe véve a más országoknál megtapasztalt hatalmas kockázatokat” – mondta Orban.

A miniszterelnök hozzátette: céljuk az, hogy ne kelljen visszatérni a korlátozásokhoz. Ehhez azonban az emberek felelősségteljes magatartására, szabálykövetésére van szükség, mert a hatóságok “őszintén szólva nem tudnak minden egyes teraszt és intézményt ellenőrizni”.

Ciolacu: Orban kezd toxikussá válni Románia számára, mert kezd anarchiára buzdítani

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerint a miniszterelnök anarchiára buzdítja a lakosságot.

“Orban kezd toxikussá válni Románia számára, mert kezd anarchiára buzdítani. A kormányfő az állam stabilitásának fő veszélyeztetőjévé válik a járvány közepén, miután azt az aberráns felhívást intézte a románokhoz, hogy ne tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság döntését” – írta Ciolacu a Facebookra.

A PSD ügyvivő elnöke kifejti: amíg ellenzékben volt, a PNL üdvözölt minden alkotmánybírósági döntést, amely a PSD-kormány kezdeményezései ellen született meg.

“Most, hogy az alkotmány közölte a kormánnyal, hogy inkompetens volt, az alkotmánybírákat gyakorlatilag a COVID romániai elterjedéséért teszik felelőssé. A helyzet az, hogy Orban megvádolható az alkotmányos rend és a jogállam semmibevételével” – véli Ciolacu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.