Felhívás!

Orban: megpróbálunk parlamenti támogatást szerezni a kétfordulós polgármester-választáshoz

Orban: megpróbálunk parlamenti támogatást szerezni a kétfordulós polgármester-választáshoz Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség megpróbál majd parlamenti támogatást szerezni a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséhez – jelentette ki szerdán Ludovic Orban.

A képviselőházi elnök rámutatott, a koalíciót alkotó alakulatok azokat a terveket és célkitűzéseket foglalták bele a kormányprogramba, amelyek kapcsán egyetértés van a három párt között. Hozzátette, köztudott, hogy az RMDSZ nem támogatja a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést, így az nem került be a kormányprogramba, de a PNL és az USR-PLUS igyekezni fog parlamenti támogatást szerezni a tervezet elfogadtatása érdekében.

Az alaptörvény módosítása kapcsán Orban úgy nyilatkozott, a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés csak egyik az erre irányuló indítványok közül. Emellett alkotmánymódosítással lehet érvényt szerezni a Iohannis elnök által kezdeményezett referendumon kifejezett népakaratnak, és az alkotmánybíróság működésével kapcsolatos előírások is módosításra szorulnak az alaptörvényben.

A képviselőház és a PNL elnöke ugyanakkor leszögezte, e tekintetben is figyelni kell arra, hogy “ne ígérjünk meg olyasvalamit az embereknek, amit aztán nem tudunk megvalósítani”.

“Mindenekelőtt kétharmados, minősített többségre van szükség az alkotmánymódosítás jóváhagyásához. Emellett referendumot is kell szervezni, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a módosítások, amelyeket kezdeményezni akarunk, kellő támogatást élveznek” – magyarázta Orban.

Vélhetően januárban készül el a 2021-es költségvetés tervezete

A kormány a legnagyobb valószínűség szerint januárban készül el a 2021-as állami költségvetés tervezetével és küldi el azt a parlamentnek – jelentette ki Ludovic Orban.

A büdzsé és társadalombiztosítási törvény elfogadása előtt azonban szükség van egy másik – a gazdasági és pénzügyi mutatók felső határát megszabó – jogszabályra, amely a költségvetési törvény alapjául kell hogy szolgáljon – hangsúlyozta Orban.

Florin Cîţu pénzügyminiszter, kormányfőjelölt előkészítette nagyvonalakban a 2021-es költségvetés tervezetét, figyelembe véve azonban, hogy az új kormányt több alakulatból álló koalíció alkotja, a kabinet beiktatását követően a tervezetet a partnereknek is jóvá kell hagyniuk. Emiatt a legnagyobb valószínűség szerint január folyamán készül el az állami költségvetés tervezetének végleges formája, akkor fogja elküldeni azt a kormány parlamenti vitára – magyarázta a képviselőház elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások