Felhívás!

Orban: kormányhatározattal rendeljük el a veszélyhelyzetet

Orban: kormányhatározattal rendeljük el a veszélyhelyzetet Románia

A kormány határozattal, a 2020/55-ös törvény előírásai alapján rendeli el a veszélyhelyzetet, jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök a kabinet hétfői ülésének elején.

Orban kifejtette, hogy a helyzet jogi elemzése nyomán jutottak arra a döntésre, hogy kormányhatározattal, a hétfőn életbe lépő 55-ös törvény előírásai alapján rendelik el a veszélyhelyzetet.

A 21-es kormányrendelet eddig is szolgáltatott alapot erre, azonban a veszélyhelyzetet érintő viták és megjegyzések megelőzése érdekében, és azért, hogy a helyzet világos és tiszta legyen, a kormány úgy döntött, hogy kormányhatározattal rendeli el az országban a veszélyhelyzetet, az említett törvény alapján, szögezte le a kormányfő az ülésen.

Hangsúlyozta, hogy a kormányülés előtt összehívta az országos vészhelyzeti bizottságot, tekintve, hogy “a vészhelyzetet elrendelő kormányhatározatban szereplő intézkedések egy részét a bizottság javaslatára kell elfogadni”.

“Annak érdekében, hogy az eljárás minden szempontból törvényes legyen, a vészhelyzeti bizottság 25-ös számú határozatát vettük alapul a kormányhatározathoz. A kormányhatározat elfogadásával gyakorlatilag folytatódik a veszélyhelyzet, amely a vészhelyzeti bizottság határozata alapján lépett érvénybe, de a törvény most már minden eszközt a kezünkbe ad, hogy biztosíthassuk az intézkedések, az emeberek egészségét és életét megóvó rendelkezések betartását” – mutatott rá Orban.

A miniszterelnök bejelentette, az illetékes intézményekkel együtt részletes tervet dolgoznak ki a veszélyhelyzeti intézkedések betartására, amelyet utólag kormányhatározatban rögzítenek.

A kormányfő felszólította a minisztereket, hogy dolgozzák ki a veszélyhelyzetből a saját illetékességi területükre érvényes szabályokat.

Minderre azért van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök -, hogy maximálisan akadályozzák a vírus terjedését.

FRISSÍTÉS: Elfogadták a 30 napos veszélyhelyzetet elrendelő kormányhatározatot

A határozattervezet értelmében május 18-ától életbe lép a 30 napig tartó veszélyhelyzet Románia területén.

Ludovic Orban kormányfő az ülés elején részletezte a határozatot.

“A törvény előírásainak megfelelően a kormányhatározat három csatolmányt tartalmaz: 1 – A reakcióképesség növelésére hozott intézkedések; 2 – A közösségek ellenálló képességének biztosítására hozott intézkedések és 3 – A kockázati hatás csökkentésére hozott intézkedések. Az elfogadott kormányhatározatot elküldjük a parlamentnek, hogy az jóváhagyja a veszélyhelyzet bevezetését és annak minden intézkedését” – mondta Orban.

A határozat jóváhagyásával a kormánynak “minden törvényes eszköze meglesz a veszélyhelyzet kezelésére, beleértve a bírságok kiróvását is”, szögezte még le a kormányfő.

“Maximális vészhelyzetben vagyunk”

“Maximális veszélyhelyzetben vagyunk, minden eszközünk megvan a járványügyi intézkedések betartatására” – magyarázta Ludovic Orban.

A hétfői kormányhatározatban 30 napra meghirdetett veszélyhelyzet idején 500-tól 2500 lejig terjedő bírságot kockáztat az, aki nem visel védőmaszkot nyilvános zárt térben, megszegi a kijárási korlátozásokat, vagy tiltott tömegrendezvényeken vesz részt. Kétszer ekkora bírság jár a karanténszabályok megsértéséért, míg a tiltott tömegrendezvények szervezéséért akár 15 ezer lejes büntetést is kiszabhatnak.

A veszélyhelyzet bevezetéséről hétfőn kiadott kormányhatározatot öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.