Felhívás!

Orban: kénytelenek leszünk sürgősségi rendeleteket kiadni

Orban: kénytelenek leszünk sürgősségi rendeleteket kiadni Románia

A megalakuló kormány “kénytelen lesz” sürgősségi kormányrendeleteket kiadni, mert rendezni kell az alárendelt intézmények működését – jelentette ki hétfő este Ludovic Orban kormányalakítással megbízott miniszterelnök a társadalmi partnerekkel folytatott tárgyalásokat követően.

Orban szerint a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) “van megfelelő számú szakembere”, így semmi szükség arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) embereit, akár államtitkár szinten is, megtartsák.

A kijelölt miniszterelnök szerint bármely határozat vagy jogszabály elfogadása előtt konzultálni kell a civil társadalommal.

Amikor azt kérdezték, hogy megfontolja-e, hogy az RMDSZ kérésének megfelelően a költségvetésben a hazai nemzeti össztermék (GDP) 6%-át különítsék el az oktatásra, azt válaszolta, hogy az oktatásra szánt összegek “minden bizonnyal növekedni fognak”, de hangsúlyozta, hogy “egyik napról a másikra” nem tudnak ennyit növelni.

Orban “viccesnek” találta, hogy Viorica Dăncilă, a PSD elnöke a Japánba látogató államfő felfüggesztéséről beszél, amikor Klaus Johannis most is annak a bakinak a helyrehozásán dolgozik, amit a PSD követett el a tavaly, amikor a Bukarestbe látogató japán miniszterelnököt senki nem fogadta a kormánynál.

Orban szerint Dăncilă álhíreket terjeszt, amikor a PNL-n kéri számon, hogy miért nem lobbizott, hogy a Volkswagen ne Bulgáriába, hanem Romániába telepítse üzemét, mert ez “nem politikai kérdés, hanem a német vállalat döntése”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások