Felhívás!

Orban: jóhiszeműségük jeléül a parlamenti képviselők mondjanak le különnyugdíjukról

Orban: jóhiszeműségük jeléül a parlamenti képviselők mondjanak le különnyugdíjukról Románia

A parlamenti képviselőknek, “jóhiszeműségük első jeleként”, le kellene mondaniuk különnyugdíjukról – jelentette ki vasárnap este a România TV műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint ennek érdekében módosítaniuk kellene a szenátorok és képviselők jogállásáról szóló jogszabályt.

Amikor az összes különnyugdíj progresszív megadózásáról kérdezték, azt válaszolta: “Lássuk előbb, hogy mire jut a parlament”. A miniszterelnök emlékeztetett: nem a liberálisok vezették be a különnyugdíjakat.

“Annyi koronavírustesztet végzünk, amennyire szükség van”

A kormányfő hozzátette: országszerte 37 akkreditált központban értékelik ki a teszteket.

Orban szerint ezen a héten további 15, a koronavírus kimutatására alkalmas, valós idejű (RealTime) PCR típusú gép érkezik az országba.

Orban elmondta: ilyen gépeket számos olyan kórház is vásárolt, amely a helyi hatóságok alárendeltségébe tartozik.

“A tesztelési kapacitás a tesztelési igények növekedésével fokozatosan bővül” – fogalmazott a miniszterelnök, és hozzátette: továbbra is betartják az Európai Bizottság által ajánlott koronavírus-tesztelési algoritmust, amit egyébként a román hatóságok is jónak tartanak.

Orban szerint “nem lehet mindenkit tesztelni”, és a teszteredmények mellett egyéb szempontokat is meg kell fontolni, amikor bizonyos döntéseket meghoznak.

“Sok minden a polgárok magatartásától függ”

“Akármit is tesz a kormány, korlátozott mozgástere van. A kabinet nem léphet túl egy bizonyos eladósodást (…), minden bizonnyal növelni fogjuk az államadóságot, de észszerűen kell felhasználnunk a tartalékainkat. (…) Sok minden az emberek, elsősorban az vállalkozói szféra proaktív hozzáállásától függ” – hangoztatta a miniszterelnök

Hozzátette: nehéz időszak következik, amelyben a szolidaritásnak mindennapos dolognak kell lennie.

“Ha nem oldódik meg a gyógyszerhiány kérdése, a gyógyszerügynökség vezetőségének mennie kell”

A miniszterelnök figyelmét felhívták a pajzsmirigy kezelésére használt Euthyroxra és néhány, a diabéteszesek által használt gyógyszerre, amelyeket hetek óta nem lehet kapni a gyógyszertárakban.

A kormányfő azt mondta: ígéretet kapott arra, hogy megoldódik a probléma. Amennyiben nem, a gyógyszerügynökség vezetőségének mennie kell – szögezte le Ludovic Orban.

A miniszterelnök kifejtette: fokozott figyelmet kell szentelni a belföldi gyógyszertermelés növelésére.

“Nincs szó arról, hogy kényszerszabadságra küldenénk a pedagógusokat”

“A tanároknak meg kell tartaniuk az órákat online platformokon, a médián keresztül, bármilyen módszert fel kell használniuk, hogy tanítsák a gyerekeket, hogy ne kelljen elhalasztani az iskolai évet” – mondta Orban.

A kormányfő szerint folyamatban van egy elemzés, hogy az állami alkalmazottakat lehet-e, ha lehet kiket és hogyan, kényszerszabadságra küldeni.

“A kincstár nem maradhat a kőkorszakban”

“A kincstár a múlt században maradt (…), papírokkal, pecsétekkel dolgozik, olyan körülmények között, hogy már rég nem használunk pecsétet Romániában, és már jó ideje alkalmazzuk az elektronikus aláírást” – mondta Orban.

A miniszterelnök szerint, ha egy állami intézmény nem alkalmazkodik a helyzethez, a vezetőségnek mennie kell.

“Az internet világában, az online századában vagyunk, a kincstár nem maradhat a kőkorszakban” – szögezte le Ludovic Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások