Felhívás!

Orban: azért nem lettem kormányfő, mert az USR Cîţu mellett döntött

Orban: azért nem lettem kormányfő, mert az USR Cîţu mellett döntött Románia

Azért nem lehetett miniszterelnök, mert a múlt év végi kormányalakítási tárgyalásokon az USR Florin Cîţut kívánta a tisztségbe – jelentette ki hétfő este Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A B1 TV-nek nyilatkozó politikus felidézte, hogy a kormányalakítási tárgyalásokon a PNL előbb Florin Cîţut javasolta miniszterelnöknek, ám a tárgyalások elakadtak, így öt nap elteltével a liberálisok már két jelöltet javasoltak a tisztségre: a jelenlegi kormányfő mellett Ludovic Orbant is. “Végül a tárgyalásokon az USR Florin Cîţu mellett döntött” – mondta a PNL elnöke.

Kérdésre válaszolva Ludovic Orban kijelentette: nem bánja, hogy a Klaus Iohannis államfőivel folytatott egyeztetésein Florin Cîţut javasolta kormányfőnek. “Korai lenne kijelenteni, hogy ezt megbántam, (…) hét hónapnál hosszabb időnek kell eltelnie a tevékenysége kiértékeléséhez. (…) Nyilván, nem számítottam arra, hogy Florin Cîţu az ellenjelöltem lesz, de nem bánom, hogy ő lett a PNL kormányfőjelöltje” – fogalmazott a képviselőház elnöke.

A koalíció működéséről Ludovic Orban elmondta, az USR az ellenzéki szerephez szokott korábban, ezért néha az ellenzékhez méltó módon nyilvánul meg. “Az RMDSZ-szel is lehetne összehangoltabb az együttműködés. (…) A koalíciós kormányzás nem egyszerű feladat, nagyon sok időt kell áldozni a párbeszédre, a kapcsolatok javítására, a közös nevező megtalálására” – jelentette ki Orban.

A PNL szeptember 25-én tartja tisztújító kongresszusát, amelyen Ludovic Orban jelenlegi pártelnök kihívója Florin Cîţu lesz.

“Egy miniszterelnöknek rendszeres időközönként tájékozódnia kell az árakról”

Egy miniszterelnöknek rendszeres időközönként tájékozódnia kell a vásárlóerőt befolyásoló termékek áráról – véli a PNL elnöke.

Ludovic Orbantól megkérdezték a B1 TV hétfő esti műsorában, tudja-e, mennyibe kerül egy kenyér. A politikus azt mondta, előre szeletelt kenyeret szokott vásárolni, amelynek körülbelül 6 lej az ára.

Hozzátette, meglátása szerint egy kormányfőnek időszakosan, akár hetente tájékozódnia kell nemcsak a kenyér, hanem minden olyan termék és szolgáltatás áráról, amely meghatározza az emberek hétköznapi életét, befolyásolja a lakosság vásárlóerejét. Példaként a benzin és gázolaj, valamint az elektromos energia árát említette.

“A miniszterelnöknek nagy figyelemmel kell követnie ezeket, mert a lakosság vásárlóerejének növelése, életminőségének javítása kell hogy legyen minden kormány egyik fő gondja” – fogalmazott.

Ludovic Orban annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég, amikor a miniszterelnöktől megkérdezték, tudja-e, mennyibe kerül egy vekni, Florin Cîţu azt válaszolta, hogy ő nem eszik kenyeret.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.