Hirdetés
Hirdetés

Orban: az államfő egy 15 perces négyszemközti beszélgetéssel véget vethetne a válságnak

Orban: az államfő egy 15 perces négyszemközti beszélgetéssel véget vethetne a válságnak Románia

Klaus Iohannis államfő már ma véget tudni vetni a politikai válságnak, mert minden eszköze megvan erre, ugyanakkor alkotmányos kötelessége is cselekedni – véli Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Szerdai sajtónyilatkozatában elmondta: szerinte egy 15 perces, négyszemközti beszélgetéssel is feloldhatná a válságot az államfő. Klaus Iohannisnak mindössze meg kellene győznie a bizalmatlansági indítvány megvitatását akadályozó politikusokat arról, hogy alkotmányellenesen járnak el – mondta a PNL elnöke.

Orban szerint az államfőnek alkotmányos hatásköre közbelépni a mostani politikai válsághoz hasonló helyzetekben. “Az elnök egészen biztosan véget tudna vetni a válságnak, nem szeptember 25. után, ha nem még ma, ha akarná” – jelentette ki a PNL tisztújító kongresszusának időpontjára utalva.

A politikus szerint a bukaresti belpolitikai válság ront Románia nemzetközi megítélésén és elriasztja a külföldi befektetőket. A gazdaságra is negatívan hat, mert romolhat az ország adósbesorolása a nemzetközi hitelminősítőknél, és akkor a kormány csak drágán tudna hitelt felvenni a pénzpiacról. A válság a valutaárfolyamot is kedvezőtlenül befolyásolta – tette hozzá Orban.

Cîţu: meg sem fordult a fejemben a lemondás lehetősége

Nem fordult meg soha a fejében a lemondás lehetősége – jelentette ki szerdán a miniszterelnök. Florin Cîţu úgy érvelt: felelőtlenül járna el, ha tél közeledtével kormány nélkül hagyná az országot.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a miniszterelnöktől azt kérdezték az újságírók: nem gondolt-e arra, hogy a lemondása megoldást jelentene a jelenlegi politikai válságra.

“Soha. Nem vagyok felelőtlen. (…) Románia a tél közeledtével kormány nélkül maradna, miközben láthatják, hogy számos más probléma is van: a járvány negyedik hulláma, az energiaárak emelkedése, következnek a tárgyalások a minimálbérről és a jövő évi költségvetésről. Nem vagyok felelőtlen, nem fogom ezt megtenni’ – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban szerint egy négyszemközti beszélgetése az államfővel véget vetne a válságnak, Florin Cîţu így reagált: “Az elnök úr döntése, hogy akar-e tárgyalni és kivel akar tárgyalni”.

Megjegyezte: szerinte az vetett volna véget a válságnak, ha az USR PLUS egy másik igazságügyi minisztert javasol a menesztett Stelian Ion helyére. Vagy megoldást jelentett volna az is – tette hozzá -, ha az USR PLUS visszavonja a kormány elleni bizalmatlansági indítványát. “Ez sem történt meg. Meglátjuk, hogy milyen megoldásokat tartogat a jövő” – fogalmazott Cîţu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük