Felhívás!

Orban arra kérte a prefektusokat, hogy váratlan ellenőrzéseket tartsanak, főleg a tengerparton

Orban arra kérte a prefektusokat, hogy váratlan ellenőrzéseket tartsanak, főleg a tengerparton Románia

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn azt mondta: mivel a veszélyhelyzetben érvényes korlátozásoktól leginkább a tengerparti üdülőhelyeken tekintenek el, és mivel a vendéglátó egységek tulajdonosai “fülest” kapnak a közelgő ellenőrzésekről, arra kérte a prefektusokat, hogy olyan razziákat szervezzenek, amelyeken még a csapat tagjai sem tudják, hova irányítják őket, a koordinátort leszámítva.

A kormányfő közölte: szigorítani fogják a járvány megelőzését célzó szabályok betartását ellenőrző akciókat, többek közt az éjjel is nyitva tartó teraszhelyiségek esetében, “amelyek klubokként működnek”.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a közeljövőben a vendéglők megnyitása, Orban kijelentette: amíg nem csökken a COVID-19-cel történő megbetegedések száma, nem lehet lazítani az intézkedéseken.

“Mihelyt az új karanténtörvény hatályba lép, minden intézkedést meghozunk az esetszámok csökkentésére”

Mihelyt az új karanténtörvény hatályba lép, a kormány minden intézkedést meghoz, hogy hatékonyan küzdhessen a koronavírus-járvány ellen, illetve a lakosság egészségének és életének megóvásáért – jelentette ki a kormányfő, rámutatva, a kabinet valószínűleg kedden ül össze ebben az ügyben.

“Az a célkitűzésünk, hogy minden, rendelkezésünkre álló intézményes eszközt felhasználjunk, hogy kordában tarthassuk a járványt és csökkentsük a fertőződések számát. (…) Nem szeretnénk semmiféle újabb korlátozást, vagy a gazdaságot negatívan érintő intézkedést elrendelni” – fejtette ki Orban, miután részt vett a légierő napja alkalmából szervezett bukaresti ünnepségen.

A kabinet az új törvény előírásait betartva fogja módosítani a veszélyhelyzetet szabályozó kormányhatározatot, felkészítve ugyanakkor minden illetékes intézményt – az Országos Közegészségügyi Intézetet, a közegészségügyi igazgatóságokat, a katasztrófavédelmi felügyelőségeket -, hogy minél rövidebb időn belül vezessék be a szükséges intézkedéseket. Ennek érdekében valószínűleg kedd reggel ül össze a kormány, tette hozzá Orban.

A becslésekkel kapcsolatban, amelyek szerint szeptemberben elérheti az egymilliót a koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, Orban azt mondta, hogy voltak már olyan előrejelzések, amelyek nem igazolódtak be, de az állam intézményei megteszik kötelességüket, és minden törvényes intézkedést meghoznak a járvány visszaszorítása érdekében.

Hozzátette, a hatóságok gyakorították az utóbbi időszakban a járvány megelőzését célzó szabályok betartását ellenőrző akciókat.

“Semmi komoly alapját nem látom a bizalmatlansági indítványnak”

A kormány megtette kötelességét, így semmi komoly alapja nincs a bizalmatlansági indítványnak – jelentette ki Ludovic Orban.

“Semmi komoly alapját nem látom a bizalmatlansági indítványnak. Az általam vezetett kormány odaadóan, elhivatottan, áldozatkészen látta el feladatát. Hónapok óta reggeltől késő éjszakáig a frontvonalban vagyunk, és úgy tűnik nekem, ez csak egy politizálós gesztus lenne, amely kizárólag negatív következményekkel járna a romániai demokráciára nézve, de főleg az állam intézményeinek azon képességeit rontaná, amelyek révén szembenéz a járvány okozta kihívásokkal és újraindítja a gazdaságot” – mondta a kormányfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.