Hirdetés
Hirdetés

Orban: a védőoltás nem lesz kötelező, de ingyenes lesz

Orban: a védőoltás nem lesz kötelező, de ingyenes lesz Románia

Nincs prioritásuk a minisztereknek, államtitkároknak, más köztisztviselőknek, hogy megkapják a koronavírus-elleni oltást – közölte a România TV szerda esti műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő emlékeztetett: Valeriu Gheorghiţă vezetésével létrehoztak egy országos bizottságot a védőoltáskampány megszervezésére.

Orban úgy véli: az első adag oltások akár decemberben megérkezhetnek.

Szerinte első körben az egészségügyi személyzetet kell beoltani, majd az időseknek, a krónikus betegeknek kell következniük.

Azt mondta: “a védőoltás nem lesz kötelező, de ingyenes lesz”.

Úgy fogalmazott: “nem mondana igazat”, ha azt állítaná, hogy jelen pillanatban Románia készen áll logisztikai szempontból az oltáskampányra.

Jövő héten ismertetik Románia COVID-19 elleni oltási stratégiáját

Jövő héten véglegesíti és ismerteti az ország COVID-19 elleni oltási stratégiáját a kampány levezetésével megbízott csapat, amelyet Valentin Gheorghiţă orvos ezredes irányít – jelentette ki Ludovic Orban.

Újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, az oltási prioritásokat annak függvényében szabják majd meg, hogy milyen mennyiségű vakcinát kap Románia, illetve hogy milyen ütemben érkeznek majd a vakcinaadagok.

Orban rámutatott, tudomásuk szerint egy, már aláírt szerződés értelmében 200 millió adag koronavírus elleni vakcinát biztosítanak az uniós tagországoknak, és szükség esetén további 100 millió adagot kaphatnak az EU-s államok. A megkapott mennyiséget az országok lakosságának számával arányosan osztják szét a tagállamok között – mondta még Ludovic Orban.

“Nincs szó a szükségállapot bevezetéséről”

Orban közölte, nincs szó a szükségállapot bevezetéséről, a veszélyhelyzet biztosítja a megfelelő eszközöket a hatóságok számára a világjárvány leküzdéséhez.

“Amíg a napi fertőzések számának jelentős csökkenése nem történik meg, kizárólag online oktatásról lehet szó” – jelentette ki Orban.

A kormányfő szerint az utóbbi időben több mint háromezer iskolát csatlakoztattak az internethez, “lenyűgöző számú” táblagépet osztottak szét, és “számtalan” találkozóra került sor a mobilszolgáltatókkal, akiket arra kértek, hogy növeljék az internet-lefedettséget a vidéki területeken.

“Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy minden gyerek elérje az internetet” – ismerte el a miniszterelnök, és hozzátette: továbbra is erőfeszítéseket tesznek a probléma megoldására.

“Semmi okom nincs arra, hogy benyújtsam lemondásomat a Piatra Neamţon történtek miatt”

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, semmi oka sincs arra, hogy benyújtsa lemondását a Piatra Neamţon történtek miatt.

A kormányfő szerint a történtek “a kórház vezetésével és az intenzív osztály működtetésével kapcsolatosak”.

“Nincs okom lemondani. Ami Piatra Neamţon történt, az egy kórház vezetésével és az intenzív osztály működtetésével kapcsolatos döntésekről szól” – mondta a miniszterelnök, aki szerint tették a dolgukat: az egészségügyi miniszter azonnal a helyszínre sietett, a parancsnoki központból irányították a sebesültek elszállítását, a sérült orvost külföldi kezelésre vitték, illetve elkezdték az ellenőrzéseket a többi kórházban, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

A miniszterelnök hozzátette: a kormány első olvasatban tárgyalt egy sürgősségi rendelettervezetet, amely révén legkevesebb ötvenmillió eurót különítenek el a kórházi berendezések korszerűsítési munkálatainak finanszírozására.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 19., 14:41
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tőlem az adasba be az oltást aki akarja s miért elsőre az egészségügy adassa be miért nem a parlamentesek vagy igaz oda a vírus nem megy be

 • User
  Dátum: 2020. november 19., 20:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “Semmi okom nincs arra, hogy benyújtsam lemondásomat a Piatra Neamţon történtek miatt” – mondja Orban. Pontának le kellett mondani a Colectiv-tűz után. A felelősség vállalásáról van szó. Ennyi lenne az ok. Ha azt mondja, semmi oka nincs, azt jelenti egész pontosan: nem vállalom a felelősséget. Milyen miniszterelnök az ilyen?