Hirdetés
Hirdetés

Orban: a szükségállapot alatt alkalmazott magas bírságoknak megvolt a hatásuk

Orban: a szükségállapot alatt alkalmazott magas bírságoknak megvolt a hatásuk Románia

A polgárok egy kisebb csoportja nem hajlandó betartani a korlátozó intézkedéseket és emiatt nem csökken a fertőzések száma – jelentette ki hétfő este Ludovic Orban miniszterelnök, hozzátéve, hogy a szükségállapot alatt alkalmazott magas bírságoknak megvolt a hatásuk.

Hirdetés
Hirdetés

Orban szerint egy “kisebbségben lévő társadalmi csoport” nem hajlandó betartani a kormány által bevezetett korlátozó intézkedéseket, és bírságokkal sem tudják őket erre kényszeríteni, mert az alkotmánybíróság megvonta tőlük ezt a jogot.

Megjegyezte, hogy a szükségállapot idején a magasabb bírságok “nagyon jól” befolyásolták a törvénykövető magatartást.

“Az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy mi nem emelhetjük a bírságokat, ezt csak a parlament teheti meg. A jelenlegi bírságok szintjét a parlament határozta meg” – mondta Orban.

A kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt parlamentre hárította a felelősséget azért, hogy nem sikerül a kormányintézkedéseket támogató törvénymódosításokat elfogadtatni.

“Hatékony eszköz a települések vesztegzár alá vonása”

A miniszterelnök szerint jelenleg mintegy ötven település van vesztegzár alatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Bukarestben nincs szükség karanténra.

Orban elmondta: kielemezték annak a három Szilágy megyei városnak a helyzetét, amelyeket november 5-én vontak vesztegzár alá, és azt találták, hogy mind a három esetében, körülbelül hét nap után csökkenni kezdett az esetszám.

Úgy véli: Kolozsváron és Temesváron megállt a növekvő tendencia, így van remény arra, hogy ezeket a városokat ne kelljen karantén alá helyezni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 17., 13:58
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Kolozsváron és Temesváron megállt a növekedési tendencia,mert nagyvárasokról van szó ahol sok a potenciális szavazó,akiket nem lehet holmi vesztegzárral boszantani,még a végén nem mennek el választani.