Felhívás!

Orban: a kormány nem tervez adóemelést

Orban: a kormány nem tervez adóemelést Románia

A kormánynak választási évben nem kell benyújtania a költségvetés tervezetét a parlamentbe, de amúgy nincsenek késésben annak összeállításával – hangoztatta hétfőn a képviselőház plénuma előtt, a kormányfő órájában, Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő órája nevet viselő meghallgatást a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte.

Ludovic Orban a meghallgatáson arra emlékeztette a törvényhozókat, hogy választási évben az új kormány beiktatását követő 15 napon belül kell benyújtani a költségvetés-tervezetet.

Hozzátette: már minden fő-hitelutalványozó benyújtotta javaslatát, a pénzügyminisztériumban dolgoznak a büdzsé tervezetén.

Ludovic Orban leszögezte: a jövő évi költségvetés tervezete nem tartalmaz adóemeléseket. Ha számolnak többletbevétellel a büdzsé kidolgozásakor, annak nem az adónövelés lesz a forrása, hanem a gazdasági növekedés, a hatékonyabb adóbehajtás és az adócsalás visszaszorítása – jelentette ki.

A kormányfő azt is elmondta a parlament előtt, hogy a jövő évi költségvetésben lesz keret a nyugdíjemelésre, a szociális kiadásokra, valamint a közberuházások növelésére.

Mindezek mellett biztosítani kell az európai projektek társfinanszírozásához szükséges önrészt, amely évről évre fokozatosan növekedni fog.

Orban szerint a PSD politikájából következő jelenségek – bizonyos jövedelemkategóriák mesterséges és alaptalan felduzzasztása, az állami kiadások növelése mindenféle reális alap nélkül, a makrogazdasági egyensúlyhiányok elmélyítése – súlyosan érintették a román gazdaságot. A gazdasági fejlődést a meglévő, illetve a bevonzható erőforrásokra kell felépíteni, valamint néhány fontos elvre, mint például a kiadások egyensúlyának elvére, és hangsúlyt kell fektetni az állami beruházásokra, amelyek a magánberuházások mellett a gazdasági fejlődés motorját képezik – magyarázta a miniszterelnök.

Orban nyugalomra intette szociáldemokrata párti alsóházi többséget, biztosítva őket, hogy a kormány realista, valós gazdasági mutatókra alapozó államháztartási törvényt fog kidolgozni, amely “gazdasági növekedést, fejlődést és minden állampolgár számára jövedelemnövekedést képes eredményezni”.

A miniszterelnök  hangsúlyozta, a koronavírus-járvány ellenére nőttek a költségvetés bevételei az év első tíz hónapjában, az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest.

Ami a gazdaság zsugorodását illeti, Orban hozzátette: míg az első negyedévben Európában átlagosan 12 százalékos visszaesést regisztráltak, Romániában mindössze 3,9%-os visszaesés volt.

“Nem tervezünk újabb megszorító intézkedéseket”

A kormány dolgozik a veszélyhelyzet meghosszabbítását előíró rendeleten – mondta Ludovic Orban, és hozzátette: nem terveznek újabb megszorító intézkedéseket hozni.

“Azt akarjuk, hogy a helyzet javuljon, a fertőzések száma csökkenjen, és fokozatosan, ahogy a fertőzések száma csökken, a tevékenység lassan visszatérjen egy, a normálishoz minél közelebb álló szintre” – hangoztatta a kormányfő.

Ami a főváros esetleges karantén alá helyezését illeti, Orban azt mondta: egy ilyen döntést a szakembereknek kell meghozniuk.

A kormányfő elmondta, Románia a 18-ik helyen van az Európai Unióban a fertőzöttségi arányt illetően.

A kormányfő számítása szerint, az elmúlt 14 napban, Romániában 100 ezer lakosra számítva 484 fertőzést regisztráltak. Ehhez képest Csehországban 1471-t, Belgiumban 1342-t, Franciaországban 968-at, Ausztriában 789-et, Lengyelországban 770-et jegyeztek – fejtette ki Orban, aki szerint ‘napi tízezer esetnél, az emberek életének védelmében, határozott intézkedéseket kell hozni’.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások