Felhívás!

Online előadás, online vizsga

Online előadás, online vizsga Románia

Minden egyetemnek meg kell szerveznie az online oktatást és vizsgát, és az egyetemi évet szabályszerűen, a tanmenetnek megfelelő időben le kell zárni – mondta el Novák Csaba Zoltán. Az RMDSZ oktatáspolitikusa szerint „ráfér a modernizálás” a hazai felsőoktatásra.

A szenátor azt mondja: ha az államfő kihirdeti a parlament által már elfogadott törvényt, egyetemi szinten nem opció, hanem kötelező lesz az online oktatás.

– Az egyetemeknek van egy nagyon erős autonómiájuk, ezért a törvény nem próbál egy adott módszert ráerőszakolni az intézményekre, ám előírja, hogy profiljuknak megfelelően találjanak megoldást az órák megtartására és a vizsgáztatásra – mondta el megkeresésünkre Novák Csaba Zoltán.

Felvetésünkre, hogy miként képzeljünk el online mondjuk egy kémia vagy fizika laborgyakorlatot, azt mondta: ilyen esetekben „áthidaló megoldásokat” kell találni. Az előadásokat „szabályszerű órarend szerint” mindenkinek meg kell tartania, akár úgy is, hogy egy kamera előtt egy táblára ír. A vizsgákat ugyancsak online kell megszervezni.

– Ez egyetemi szinten nem okoz különösebb gondot, hiszen egy valamire való vizsgán a diák azt használhat, amit akar; ha nem készült, nem olvasott utána, úgy sem tud semmit. Én például politikai ideológia történelmet tanítok az egyik egyetemen. Van tizenkét diákom, kiadom 12 párt programját, s kapnak két órát, hogy azt kielemezzék. Ezt csinálnám, ha a teremben lennének is. Használhatnak, amit akarnak – vagy megvannak a megfelelő ismereteik, háttértudásuk ahhoz, hogy ezt elvégezzék, vagy nincsenek – magyarázza a szakember.

Novák azt mondja: ezek az előírások egyelőre a szükségállapot idejére érvényesek, de amúgy a döntéshozóknak „minimum el kell gondolkodniuk” azon, hogy nem volna-e ideje áttérni a digitális oktatásra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.