Felhívás!

Öncélú népszavazás?

Lucian Bolcas ügyvéd, alkotmányjogi szakértő azt nyilatkozta, az alaptörvényt nem lehet módosítani úgy, hogy a Klaus Johannis államelnök által kezdeményezett május 26-i népszavazás tiltásait belefoglalják.

Ha úgy próbálnák átírni, kiegészíteni az Alkotmányt, hogy korrupciós ügyekben elítélt személyek ne részesülhessenek amnesztiában vagy elnöki kegyelemben, ez ellentmondana az alaptörvény 152. cikkelye 2. bekezdésének, emellett nemzetközi egyezményekkel is szentesített emberi jogokat sértene. A 152. cikkely 2. bekezdése leszögezi, egyetlen alkotmánymódosítást sem szabad oly módon eszközölni, hogy alapvető állampolgári jogokat tiltson, illetve alapvető emberi jogok szavatolását gátolja. 

A témát részletesebben elemző jurnalul.ro hírportál megállapítja, a május 26-i referendum voltaképpen a parlamenti ellenzéki pártok 2019. és 2020. évi hármas választási kampányát  szolgálja (államelnöki, majd helyhatósági és parlamenti választások), s számítani lehet arra, hogy a tüntetéseken sokat hangoztatott és Alkotmányba javasolt “Büntetettek nélküli közéletet!” jelmondat a Klaus Johannis liberális pártjának és más ellenzéki pártoknak az egyik legfőbb kampányeszköze lesz. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.