Felhívás!

Oltási karavánokat is szerveznek az alacsony mobilitású személyek számára

Oltási karavánokat is szerveznek az alacsony mobilitású személyek számára Románia

Oltási karavánokat is szerveznek a fogyatékkal élő, vagy a vidéken élő, alacsony mobilitású személyek számára a koronavírus elleni országos kampány keretében, jelentette be vasárnap este Valeriu Gheorghiţă, a kampány koordinátorára.

“Az oltási központokat egyrészt a kórházakban alakítják ki, ahol az egészségügyi személyzet kapja meg a vakcinát. Ezeken kívül lesznek fix oltási pontok, illetve karavánok is – ez utóbbiak a fogyatékkal élő, vagy a vidéken élő, alacsony mobilitású személyek számára” – nyilatkozta a szakember a Digi24 műsorában.

A legoptimistább forgatókönyv szerint az első dózis oltások december második felében érkezhetnek Romániába, a pesszimistább forgatókönyv szerint pedig januárban-februárban, mondta a koronavírus elleni országos oltási kampány koordinátora, aki szerint az ország legalább 2,4 millió dózis vakcinát kapna az AstraZeneca gyártótól és valószínűleg ugyanennyit a Pfizertől.

“1.200.000 dózisból be tudunk oltani megközelítőleg 600.000 személyt. Az egészségügyi rendszerben jelenleg 250.000-300.000 személy dolgozik. Tehát beolthatjuk az egészségügyi rendszerben és a szociális ellátó rendszerben dolgozókat mind és nagy valószínűség szerint ezzel párhuzamosan elkezdjük a veszélyeztetett társadalmi kategóriák – idősek és krónikus betegek – beoltását is” – mutatott rá az orvos.

A vakcinák raktározása a Cantacuzino Intézetben fog történni, ugyanakkor azonban lesz hat regionális központ is – hat katonai kórház -, amelyeket felszerelnek a mínusz 80 Celsius-fokot biztosító hűtőberendezésekkel, mutatott rá a szakember.

Mínusz 80 Celsius-fokban az oltásokat hat hónapig lehet raktározni, a raktározási kapacitás azonban véges, így a dózisokat minél hamarabb fel kell használni, tekintve, hogy az országba folyamatosan érkeznek majd az újabb dózisok – magyarázta el Valeriu Gheorghiţă.

A szakember rámutatott, hogy tájékoztató kampányt is szerveznek a lakosság részére, amelynek keretében egészségügyi szakemberek informálják az embereket. A kampányt egy kommunikációs szakértő fogja koordinálni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 23., 20:02
    ÉRTÉKELÉS: -1

    De valaki kerdezte-e meg az embereket, hogy kernek-e az oltasbol, vagy ugy gondoljak, beolthatjak, mint egy allatot? Vagy mar az ember is a kormany tulajdona, vagy mi van? Mar ha lehet, egy barmilyen politikus kezdje nekunk megmondani, mit oltsunk magunkba. Talan csak nem kotelezo az oltas, mar azert ne vicceljenek, na, mert ennek fele sem trefa.