Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nyugdíjba vonuló bíró: ünnepélyes búcsúztatás helyett közmegvetésnek örvendünk

Nyugdíjba vonuló bíró: ünnepélyes búcsúztatás helyett közmegvetésnek örvendünk Románia

Összesen 68 bíró nyugdíjazási kérelmét tárgyalta csütörtöki ülésén a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege. A szokatlan kérelmezési hullám előzménye, hogy az elmúlt napokban ismét a közbeszéd témájává vált az igazságszolgáltatásban dolgozók speciális nyugdíjának eltörlése.

Az ülésen elsőként felszólaló Andrea Chiş, a CSM nyugdíjazási kérelmet benyújtó tagja emlékeztetett arra, hogy az emberek 2017-2018-ban még az utcára vonultak az igazságszolgáltatás védelmében, ám a speciális nyugdíjak ügye miatt megcsappant a bizalmuk a bírákban és az ügyészekben. ‘Ez az ügy ismét elég volt ahhoz, hogy úgy érezzük, már nem tisztelnek és nem becsülnek meg minket’ – jelentette ki.

Andrea Chiş hangsúlyozta, már egy évvel ezelőtt eldöntötte, hogy jövő év januárjától nyugdíjba vonul, nem a speciális nyugdíjak eltörléséről szóló ‘pletykák’ hatására nyújtotta be most a kérelmét. Úgy vélekedett, hogy a CSM-nek a parlamenttel és a kormánnyal együtt átlátható módon át kellene beszélnie a bírák és az ügyészek jogállását. Megjegyezte, hogy szerinte a nyugdíjba vonuló bírókat ünnepélyes keretek között kellene búcsúztatni, ehelyett most ‘közmegvetés tárgyai’.

A CSM másik, szintén nyugdíjazás előtt álló tagja, Gabriela Baltag arra panaszkodott, hogy álmatlan éjszakákat okozott számára a kérelem benyújtása, és nagyon megviselték őt a testület bírói részlegében eltöltött évek. Andrea Chişhez hasonlóan hangsúlyozta, hogy még a speciális nyugdíjak eltörléséről szóló híresztelések felröppenése előtt döntött a nyugdíjba vonulásáról. Elmondta azt is: sok bíró rágódik most azon, hogy vonuljon-e nyugdíjba, de ő nem tud tanácsokkal segíteni, mert ez mindenkinek az egyéni döntése.

A CSM bírói részlege egy október 28-i közleményben “megdöbbenését” fejezte ki amiatt, hogy ismét vita témájává vált az igazságszolgáltatásban dolgozók speciális nyugdíja. Ezt megelőzően, október 25-én Kelemen Hunor kormányfőhelyettes a közszolgálati televízióban kifejtette, hogy szerinte a hozzájárulás elvét a bírák és az ügyészek nyugdíjának a kiszámításakor is figyelembe kellene venni. 

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások