Felhívás!

Nyugdíjak új listavezetője

Nyugdíjak új listavezetője Románia

Raluca Turcan munkaügyi miniszter kedden érdekes adatokat ismertetett, ezek egyike szerint Romániában jelenleg 78 634 lej a legnagyobb összegű havi nyugdíj. Az új listavezető nevét nem közölte, csak annyit lehet tudni, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozott. Ebből következik, hogy speciális nyugdíjról van szó, amit a részadatok is alátámasztanak. 

Az állami nyugdíjalapból, a szolgálati évek és a járulékfizetések alapján 5205 lej lenne a havi nyugdíja, ehhez jön a 73 429 lej külön-nyugdíj, amit közvetlenül az állami költségvetésből fizetnek. A legnagyobb összegű nyugdíjról többféle adat megjelent mostanában, nemrég egy liberális képviselő amiatt háborgott, hogy egy veterán börtönparancsnok nyugdíja 77 ezer lej, egy másik hírforrás szerint bruttó 73 ezer lejről volt szó.

A miniszter közölte azt is, jelenleg Romániában körülbelül 900 ezer személy részesül a garantált minimális nyugdíjban, avagy szociális nyugdíjban. Ide tartoznak azok, akik valamennyi szolgálati év után fizettek valamikor tb-járulékot, de nem teljesítették a kért évszámot vagy korhatárt. Számukra az állam úgymond felkerekíti a minimális 800 lejre a havi járandóságot.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.