Felhívás!

Nyolc osztály végzett álsebészt lepleztek le egy bukaresti magánklinikán

Nyolc osztály végzett álsebészt lepleztek le egy bukaresti magánklinikán Románia

Az ügyészség és a Román Orvosi Kamara is vizsgálódik annak a még érettségi oklevéllel sem rendelkező olasz állampolgárnak az ügyében, aki a román sajtó szerint álnéven tucatnyi plasztikai műtétet hajtott végre neves bukaresti magánklinikákon.

A 38 éves csalót az orvosi kamara egyik alelnöke leplezte le, a Monza nevű fővárosi magánkórházban végzett első operációja után – írta meg a Libertatea. A tavaly karácsony környékén végrehajtott műtét alatt az altatóorvosnak és az asszisztensnőknek is feltűnt, hogy Matthew Mode (eredeti nevén Matteo Politi) a legelementárisabb szabályokat sem tartja be, még a kezét sem az előírásoknak megfelelően szárítja a bemosakodás után. (Az operáció eredményéről a napilap csak annyít írt, hogy a páciens “túlélte”).

Az eset a klinika vezetőinek tudomására jutott, akik értesítették az orvosi kamara egyik alelnökét. Lucian Negreanu és egyik társa a Libertatea forrásai szerint valóságos detektívmunkával kiderítették, hogy Matteo Politi nemcsak álnevet használt, hanem az önéletrajzát is meghamisította: azt állította magáról, hogy az egyik legnevesebb amerikai egyetem szerzett oklevelet. Az is kiderült, hogy a férfinek érettségi diplomája sincs, és korábban Olaszországban felfüggesztett börtönre ítélték, amiért orvosnak adta ki magát.

Az orvosi hivatás gyakorlásához az orvosi kamara és a tisztiorvosi szolgálat (DSP) engedélyére is szükség van Romániában. Az utóbbit a férfi egy hamisított egyetemi oklevél segítségével meg is szerezte. Ennek birtokában szegődött a Monzához, azt ígérve, hogy hamarosan beszerzi az orvosi kamara engedélyét is.

A Libertatea szerint Matteo Politi egy év alatt tucatnyi plasztikai műtétet végzett másik három romániai magánklinikán. A napilap cikkéből az viszont nem derül ki, hogy miért nem lepleződött már korábban le, és miként volt képes sikeresen elvégezni ezeket az operációkat, ha a legelemibb orvosi szabályokat sem ismerte.

Az ügyben megszólalt kedden Sorina Pintea egészségügyi miniszter is, aki szerint az érintett kórházakat terheli a felelősség az ügyben, mert törvénytelenül alkalmazták az álsebészt. Az orvosi kamara feljelentette Matteo Politit az ügyészségen. A férfi a Libertatea kérdéseire nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy jelenleg külföldön tartózkodik.

(Maszol/Libertatea)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.