Felhívás!

Nyílt levélben összegezték a pékséggel szembeni sérelmeiket a ditróiak

Nyílt levélben összegezték a pékséggel szembeni sérelmeiket a ditróiak Románia

Nyílt levélben összegezték kedden a távol-keleti vendégmunkásokat foglalkoztató helyi pékséggel szembeni sérelmeiket a ditróiak. A levél átadása napján megérkezett a a pékségbe a harmadik Srí Lanka-i vendégmunkás.

A dokumentumban arra szólítják fel a pékség tulajdonosát és ügyvezetőjét, hogy kérjenek nyilvánosan bocsánatot a község lakosságától a település jó hírének megsértése miatt, és a pékség volt munkavállalóitól az elkövetett törvénysértések miatt. Fizessék ki a túlórákat és a ki nem fizetett pihenőszabadságokat, támogassák szakszervezet felállítását a vállalaton belül, ne foglalkoztassanak idegen munkaerőt mindaddig, amíg helyben a két százalékot meghaladja a munkanélküliség. Azt is követelik, hogy mutassák be a távol-keleti munkavállalók szakképesítésének bizonyítékait és egészségügyi vizsgálati lapjukat. Emellett azt kérik, hogy elsősorban a község lakossága nyugalmát, önbecsülését, a helyi hagyományokat és vallási szokásokat vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben.

A petíció megfogalmazásáról a február elsején tartott falugyűlésen döntött a közösség, miután elutasította a pékség vezetőinek bocsánatkérését és a távol-keleti munkavállalókra vonatkozó kompromisszumos javaslatát.

A Mediafax hírügynökség kedden közölte, hogy megérkezett a pékségre a harmadik Srí Lanka-i pék is, aki csütörtöktől áll munkába.

A pékség ügyvezetője a Maszol.ro-nak elmondta: nem sikerült helyi munkaerőt találni, ezért volt szükséges távol-keleti munkavállalót szerződtetni. Megerősítette azt az információt, hogy a Srí Lanka-i munkavállalók fogadása óta Ditróban és a szomszédos falvakban felére csökkentek az eladásaik. Hozzátette, hogy a régió központjában, Gyergyószentmiklóson viszont nem esett vissza a forgalmuk.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 11., 17:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Továbbra is el vannak szállva. Olyan követelményeket írnak, amelyek egyrészt gazdaságilag nonszenszek (a 2%-nál nagyobb munkanélküliség nem azt jelenti, hogy van megfelelő ember) vagy egyenesen törvénytelen (szakképesítési és egészségügyi papírok). A jó hirről is elsősorban a helyiek tehetnek.

  • User
   Dátum: 2020. február 12., 9:56
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Nem kell megvenni az árujukat,terítsék máshol ,de kitelik tőlük ,hogy.nem tüntetik fel a pékség nevét ,és egyes üzletek így fogják forgalmazni vagy másnéven .A fogyasztónak jogában áll,hogy minden termék származását ismerje.Szerintem Kolloek tokon rugták magukat…ide vezet a kapzsiság.

 • User
  Dátum: 2020. február 12., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Addig petíciótok, míg elmennek más településre a kékséggel, aztán nem 2 % lesz a munkanélküliség! Na akkor álljon elő a papotok megoldani a problémátok!

  • User
   Dátum: 2020. február 12., 14:47
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ember! Miket beszélsz(írsz)? Ha elviszik azonnal 100 jelentkező ( vállalkozó) lesz a helyébe.Nehogy már sírjanak a banánhéjon sűlt kenyere miatt.És nem hiszem hogy egy egész pékséget csak át lehet varázsolni egy másik helyre mint a dzsinn Aladin palotáját.Az nagyon sokba fog kerülni Kolloeknek …ezen kivűl az utálat irántuk amit nem lehet pénzben kifejezni.

  • User
   Dátum: 2020. február 12., 18:57
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ha elviszi a gyárat akkor majd Ditróba fog exportálni?Az megint + költség! bepakolás ,szállítás,kipakolás a kenyérszállítóból.Ezt persze rá kell verje a vásárlókra …és akkor jön a farkas…ö ….ö … ö a konkurrencia.mert bizony a kapitalizmusban ez is van és elég kemény…látjuk jól a szállítás terén mi van(személy és árú terén).A pénzéért a vásárló ott veszi a kivánt árut ahol akarja.Enhem nem érdekel ha 50 banival többet adok ,de azzal legyek megelégedve nem csak minőségileg, hanem higiéniai szempontból is /tárolás ,eladó /.

 • User
  Dátum: 2020. február 13., 10:16
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Félreértetted! Nem csak Ditróból lehet ,akár Lettországból is vagy au USA -bol is!Tudod …a tőke,az információ és a munlaerő szabad áramlása.Nem hallottál erről?Na akkor olvass!