Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Növekvő fertőzésveszély

Növekvő fertőzésveszély Románia

A Román AIDS-ellenes Szövetség (ARAS) vezetői és aktivistái panaszkodnak, hogy az utóbbi hónapokban nagyon megcsappantak a tartalékaik, a koronavírus-járvány miatt szünetel a külföldi támogatásuk, a honi egészségügyi minisztérium sem segít.

Hirdetés
Hirdetés

Az ARAS évek óta különös figyelmet szentel azoknak az embercsoportoknak, társadalmi rétegeknek, amelyek leginkább ki vannak téve a HIV-fertőzésnek és AIDS-megbetegedésnek. A szervezet nem bátorítja sem a drogfogyasztást, sem a prostitúciót, ám mivel megállítani sem tudja, már több mint két évtizede felvállalta azt, hogy a köreikben legalább az AIDS, valamint a B és C típusú hepatitisz terjedésének mérséklését szolgálja. Terepmunkával, gyakori körjáratokkal felkeresték a kábítószer-fogyasztók ismertebb telephelyeit, egyszeri használatra való injekciós tűket, fecskendőket adományoztak nekik. A prostituáltaknak gyakran vittek óvszereket, fertőtlenítőket, gyógykészítményeket.

Az ARAS nyilvántartásaiban körülbelül 3000 olyan személy szerepel, akik részesülnek a fertőzésmegelőző adományokból, periodikus kiszállításokból. Egy részük drogfogyasztó, mások prostituáltak, sajnos vannak, akik mindkét csoportba besorolhatók. A számítások szerint a védőeszközökkel való ellátás egy évre személyenként négy-ötszáz lejbe kerül. Az utóbbi hónapokban kevés volt a pénzalap ahhoz, hogy minden érintettnek jusson a fertőzésveszély csökkentését szolgáló eszközökből.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.