Hirdetés
Hirdetés

Novák Csaba Zoltán: december elseje a kölcsönös tisztelet napja kell hogy legyen

Novák Csaba Zoltán: december elseje a kölcsönös tisztelet napja kell hogy legyen Románia

A többség és a kisebbség közötti kölcsönös tisztelet napja kell hogy legyen december elseje – mondta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora a parlament hétfői, ünnepi ülésén.

Hirdetés
Hirdetés

“Minden évben elmondjuk: az erdélyi magyarok nem viszonyulhatnak december elsejéhez úgy, ahogyan a többségi nemzet tagjai, a magyarok számára ugyanis nagy veszteség az, ami a románok számára a nemzeti törekvések beteljesülését jelenti: ezért ez a nap elsősorban a kölcsönös tisztelet pillanata kell legyen a többség és a kisebbség, a románok és a magyarok között” – idézi az RMDSZ sajtóirodája által elküldött közlemény Novák Csaba Zoltánt.

Az RMDSZ szenátora Iuliu Maniu és Kós Károly szavait idézve arra mutatott rá, a román nemzeti ünnep egy jó alkalom kell hogy legyen arra is, hogy számba vegyük, mi valósult meg a modern Románia projektjéből, de főként, hogy mi teljesült a gyulafehérvári ígéretekből. “Vajon ma Románia teljesíti-e a saját állampolgáraival, nemzeti kisebbségeivel szembeni kötelességeit? Vajon mennyit teljesített a Gyulafehérvári Határozatban foglalt ígéreteiből? Ez a nap jó alkalom arra, hogy szembenézzünk a történelmi tényekkel és helyrehozzuk a múltban elkövetett hibákat” – szögezte le.

A szenátor szerint egyáltalán nincs összhangban a száz évvel elhangzott ígéretekkel az a mai törekvés sem, hogy politikai tőkeszerzés reményében román politikusok akadályozzák a marosvásárhelyi római katolikus iskola működését. “Intézményes keretekre van szükség a kisebbségi jogok érvényesítésére az oktatásban, a kultúra, az egyházak, a helyi közigazgatás, valamint a gazdaság terén is” – mondta az Agerpres hírügynökséghez is eljuttatott közlemény szerint Novák.

“Respekt: ez volt a jelszavunk az államelnök-választás kampányában, de ez nem csupán választási szlogen. Mi hiszünk a békés és konstruktív együttélésben, és meggyőződésünk, hogy mindez csupán egymás értékeinek, kultúrájának, nemzeti szimbólumainak kölcsönös tisztelete révén lehetséges. (…) Mi tiszteletet ajánlunk, de tiszteletet is kérünk a többségi nemzettől” – hangsúlyozta a politikus, aki szerint bár az erdélyi magyarok számos, politikai, kulturális és történelmi vonatkozású kérdésben is másképp vélekednek, mint a többségi nemzet tagjai, alapvetően mégis közös a cél: az ország javát akarjuk, egy fejlődő, demokratikus országot akarunk mindannyian – mutatott rá beszédében Novák Csaba Zoltán.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások