Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Ciucă hétfőn az USR képviselőivel tárgyal, miután a PSD-vel nem sikerült megegyezni

Nicolae Ciucă hétfőn az USR képviselőivel tárgyal, miután a PSD-vel nem sikerült megegyezni Románia

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök hétfőn megbeszélést folytat a kormányprogramról a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel – adta hírül vasárnap este a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztatás értelmében a kijelölt kormányfő vasárnap folytatta az egyeztetéseket a PNL és az RMDSZ szakértőivel a kormányprogram véglegesítése érdekében, hétfőn pedig az USR vezetőivel is tárgyalni fog.

A Nicolae Ciucă, valamint a PNL és az RMDSZ közötti egyeztetések már szombaton elkezdődtek, amikor a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselőivel is tárgyalt a miniszterelnök-jelölt.

Emellett szombaton délután a kijelölt kormányfő telefonbeszélgetést folytatott Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökkel is, akivel abban állapodtak meg, hogy a kormányprogram véglegesítése és a PSD által javasolt tíz intézkedés megvizsgálása után tovább tárgyalnak majd.

A Digi24.ro vasárnap este arról számolt be, hogy a Ciucă-kormányt támogató parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalások megrekedtek, miután a PSD és a PNL közötti tárgyalások kudarcba fulladtak. A két párt vezetői vasárnap egy bukaresti protokoll-villában találkoztak a miniszterelnök-jelölt jelenlétében, de politikai források szerint a PSD nem akarja támogatni a kormányt, ha nem kap egyértelmű garanciákat: a támogatást csak februárig, és a PSD által javasolt intézkedéseknek a kormányprogramba való felvételét, ezen kívül Marcel Ciolacu is jóvá akarja hagyni a miniszterek listáját, mielőtt az a parlament elé kerülne. Florin Cîțu PNL-elnök nem értett egyet a szociáldemokraták követeléseivel.

A PSD-vel folytatott vasárnapi tárgyalások kudarca után a miniszterelnök-jelöltnek hétfőn az USR-vel kell tárgyalnia, sőt arról is szó van, hogy visszahívják őket a kormányba, bár a PNL vezetőségének döntése értelmében Nicolae Ciucă kormánya egy kisebbségi PNL-UDMR kormány lesz. Az USR azonban nem fűz nagy reményeket ehhez, és a PSD-vel folytatott tárgyalások kudarcát csak „pillanatnyi” patthelyzetnek tekinti.

„A velünk folytatott tárgyalások célja, hogy megmutassák a kormányprogramot. Kizárt, hogy egy kisebbségi kormányt támogassunk, és nulla esélyünk van arra, hogy meghívást kapjunk a kormányba” – mondták az USR vezetőségéhez közel álló források a Digi24.ro-nak.

(Agerpres/Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük