Felhívás!

Nép Ügyvédje: alkotmányellenes kötelezővé tenni a munkahelyeken a koronavírus elleni oltást

Nép Ügyvédje: alkotmányellenes kötelezővé tenni a munkahelyeken a koronavírus elleni oltást Románia

A Nép Ügyvédje szerint alkotmányellenes kötelezővé tenni a munkahelyeken a koronavírus elleni oltást és a munkaszerződés felfüggesztésével büntetni a vakcina beadását megtagadó alkalmazottakat.

Szerdai sajtótájékoztatóján Renate Weber elmondta, átiratban kért fel több közintézményt, hogy az oltatlanok számára is biztosítsák a bejárást. 

Renate Weber elmondta, számos átiratot küldtek ki a közintézményeknek, amelyekben információkat kértek arról, hogy miként szervezték meg a Covid-igazolvánnyal nem rendelkező személyek kiszolgálását, hogyan tették lehetővé számukra az adóbefizetést vagy különféle információkról való tájékozódást. Sok esetben az intézmények a Nép Ügyvédjének tájékozódó átiratai után szervezték át a helyiségeket úgy, hogy az oltatlanok is bejárhassanak.

Az ombudsman leszögezte, a korlátozó intézkedésekről a kormány dönt, és ezeket a határozatokat nem áll módjában megtámadni. A Nép Ügyvédje csak a rendeletek, a sürgősségi rendeletek és a törvények ellen emelhet kifogást az alkotmánybíróságon.

“Mi mindvégig azt mondtuk azoknak az embereknek, akik igazságtalannak érzik a veszélyhelyzetet meghosszabbító kormányhatározatok előírásait, hogy forduljanak a bírósághoz” – fogalmazott Renate Weber.

Hozzátette, nem tudja, hogy aktuális-e még az alkalmazottak kötelező tesztelésének a bevezetése, mert a koronavírus omikron-variánsa rendkívül gyorsan terjed. Emiatt nagyon sok munkavállaló is megfertőződik és betegszabadságot kap.

“Komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy lesz-e elég pénz a betegszabadságok kifizetésére, ha – ahogy az orvosok állítják, és ahogy Rafila miniszter úr mondta – előbb-utóbb szinte mindannyian megfertőződünk” – jelentette ki az ombudsmani hivatal vezetője.

Weber hozzátette: a szakértők és a politikai döntéshozók szerinte megtalálják majd a módját az omikron-variáns kezelésének és a járványból való kilábalás előkészítésének. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.