Nemzetféltő felhívás

Az ország nemzeti egységét és területi épségét féltő, az ezek ellen irányuló támadások leküzdésére felszólító felhívást tett közzé román akadémikusok egy csoportja, írja az MTI.

A dokumentum szerzői szerint az utóbbi két évtizedben egy sor negatív jelenség – a globalizáció, a túlzásba vitt „politikai korrektség”, a történelem tendenciózus átírása, a nemzeti jelképek gyalázása, a termőföldek és az altalajkincsek eladása, az erdőirtás – ásta alá a románság nemzeti identitását, az ország szuverenitását. Különösen aggasztónak nevezik a visszatérő regionalizációs kísérleteket és az „alkotmány előírásaiba ütköző, az európai integrációs tendenciákkal is ellentétes etnikai alapú autonóm enklávék” létrehozására irányuló próbálkozásokat.

Az akadémikusok az – Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó – 1918-as „Nagy Egyesülés” közelgő centenáriumára is hivatkozva felhívást intéznek a román néphez és az állami hatóságokhoz, hogy lépjenek fel „a nemzeti identitás, Románia szuverenitása, nemzeti egysége és a jogállam stabilitása elleni támadások megelőzése, ellensúlyozása, illetve – amennyiben törvénysértés is történik – megbüntetése érdekében”.

A felhívást Ioan-Aurel Pop történész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Gheorghe Paun matematikus és Victor Voicu orvos, nyugalmazott tábornok kezdeményezte, és az akadémia 84 rendes, levelező, illetve tiszteletbeli tagja írta alá.

A Hotnews.ro portál úgy értékelte, hogy az „erősen nacionalista hangvételű” dokumentumot aláíró akadémikusok a kormányzó PSD propagandáját vették át, amikor a korrupcióellenes tüntetések közepette Románia területi egységéért aggódnak. A portál felidézte, hogy a PSD véleményformálói is azt hangoztatják, hogy a korrupcióellenes demonstrációk Románia szétszakítását eredményezhetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.