Felhívás!

„Nem vagy egyedül”

Mintegy 500 férfi, nő és gyermek vett részt szombaton a nők elleni erőszak ellen szervezett felvonuláson Bukarestben, írja az Agerpres.

 

Az Együtt a nők biztonságáért elnevezésű felvonulást harmadik alkalommal szervezték meg a főváros utcáin. Az idei év mottója Nem vagy egyedül, és azokkal a nőkkel vállalnak szolidaritást, akik erőszakos cselekedet áldozatai lettek. A résztvevők – Nem toleráljuk az erőszakot; #Szolidaritás, Szeretnünk kell, nem visszaélni; Zéró tolerancia a nők elleni erőszakkal szemben – feliratokat tartottak a magasba. Egy tíz méter hosszú vászonra azt írták, hogy: „Nem vagy egyedül. Állítsuk meg az erőszakot. Tilos az erőszak. Az erőszaknak nincs színe. A tiszteletet nem lehet erőszakkal elnyerni”. A Colţei parkban, ahonnan a felvonulás indult, egy hosszú kötélre olyan 20 és 63 év közötti nők adatait írták fel, akiket férfiak bántalmaztak, legtöbbjüket megkéselték.

A felvonuláson egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyet Andreea Bragă, a Filia központ igazgatója olvasott fel. A kiáltványban hangsúlyozták, hogy a felvonulás résztvevői „elutasítják az olyan férfiak agresszív viselkedését, akik úgy gondolják, hogy jogukban áll megfélemlíteniük és bántalmazniuk partnerüket vagy volt élettársukat, megerőszakolják a nőket, ha nem egyeznek bele az aktusba, szexuálisan zaklassanak diáklányokat, egyetemi hallgatókat vagy munkatársaikat”. A felvonuláson kérték a hatóságokat, hogy sürgősségileg módosítsák a törvényeket oly módon, hogy az erőszakos cselekedet megállapítását követően valós és gyors védelmet biztosítsanak a nők számára, a bántalmazók ellen akkor is folytatódjon a kivizsgálás, ha az áldozat visszavonja a feljelentést. Az eseményt a 25 civilszervezetből álló Nők elleni erőszak elleni hálózat szervezte.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.