Felhívás!

Nem lesz kötelező az elektronikus személyi, de a jelenlegivel nem utazhatunk külföldre

Nem lesz kötelező az elektronikus személyi, de a jelenlegivel nem utazhatunk külföldre Románia

Az új elektronikus személyazonosító igazolvány kiváltása nem lesz kötelező, azonban a jelenlegi személyi igazolvánnyal a román állampolgárok nem utazhatnak külföldre – jelentette ki Octavian Oprea, a Románia digitalizálásáért felelős hatóság (ADR) elnöke a távközlés napja alkalmával szervezett konferencián.

Az utóbbi időben nagyon sok valós és valótlan információ jelent meg az elektronikus személyazonosságot illetően, a lényeg azonban az, hogy az új igazolvány lehetőséget fog nyújtani a román állampolgároknak, hogy digitális úton lépjenek kapcsolatba a közintézményekkel. Gyakorlatilag identitásunk képes lesz az egész Európai Unióban közlekedni, a többi európai polgár identitását pedig felismerik a romániai állami intézmények – fejtegette Oprea.

“Az elektronikus személyazonosító igazolvány sok haszonnal jár. Nem lesz azonban kötelező a kiváltása, mivel többen nem bíznak az adattárolásban, és úgy gondolják, hogy az igazolvány révén sérülni fognak bizonyos jogaik, ami pedig nem igaz. Számukra továbbra is fennáll a lehetőség, hogy egy egyszerű műanyag kártya birtokosai legyenek, amellyel igazolni tudják magukat a román hatóságok előtt, de külföldre már nem utazhatnak a felmutatásával” – hangsúlyozta az ADR elnöke.

Az ADR pontosítása értelmében a jelenleg használatban levő személyi igazolványt nem fogjuk tudni utazási dokumentumként felhasználni az Európai Unió területén, mellette szükségünk lesz az útlevélre is.

Oprea arról is beszámolt, hogy készülőfélben van a digitális azonosítást lehetővé tevő platform (PSCID), amely elektronikus ügyfélkapuként hozzáférést nyújt az állampolgároknak a kormány által működtetett platformokhoz.

Miként jelenleg a Facebook-identitásunkkal vagy a Gmail-fiókunkkal belépünk különböző privát platformokra, elektronikus identitásunkat felhasználva be tudunk jelentkezni majd az intézmények platformjaira is ügyintézés végett – magyarázta Oprea.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások