Hirdetés
Hirdetés

Nem fagyasztanak be béreket

2019-ben az egységes bértörvényben előírtaknak megfelelően nőnek a bérek a közszférában, szeptember 1-jétől 15 százalékkal emelkedik a nyugdíjpont értéke, és üdülési csekkeket is kapnak a közalkalmazottak, akárcsak idén – jelentette be a pénzügyminiszter.

 

Eugen Teodorovici ezzel az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) elnöke, Sorin Dumitraşcu azon nyilatkozatára reagált, miszerint a kormány a közalkalmazotti bérek 2018. decemberi szinten való befagyasztásáról, valamint a vakációs jegyek megszüntetéséről szóló sürgősségi rendeletet készül elfogadni pénteki ülésén. „A fizetések befagyasztásáról szóló hírek sem nem helyesek, sem nem valósak” – nyomatékosította Teodorovici, hozzátéve, az a rendelettervezet, amelyről a szakszervezeti elnök beszél, évekkel ezelőtt hozott intézkedések érvényességi határidejének meghosszabbításáról szól, így többek között arról is rendelkezik, hogy a túlórákat továbbra is szabadnapokkal kompenzálják. Ilyent „nem idén és nem tavaly” fogadott el először a kormány, hanem 2010 óta minden évben – mondta a miniszter.

Teodorovici hangsúlyozta, a szóban forgó rendeletet a jövő évi állami költségvetés tervezetével „egy csomagban” fogadják majd el, vélhetően a jövő heti kormányülésen. Addig közvitára bocsátják, és többek között a szakszervezetekkel is egyeztetnek róla. Az üdülési csekkekkel kapcsolatban a pénzügyminiszter leszögezte, ezeket jövőre is megkapják a közalkalmazottak, ugyanabban a formában, ahogyan idén, azaz 1450 lej értékű utalványokban részesülnek. Jövő év január elsejétől a minimálbér is emelkedni fog – ígérte immáron ki tudja hányadszor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások