Felhívás!

Nem eszik Petrov meséit

Nem eszik Petrov meséit Románia

Mugur Ciuvică, a romániai politikai vizsgálócsoport (GIP) vezetője részleteket ismertetett abból a periratból, ahol a Bukaresti Táblabíróság ítélete megállapítja és kimondja, Traian Băsescu volt államfő (2004-2014), a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelenlegi európai parlamenti képviselője “Petrov” fedőnevet használva  együttműködött a diktatúra politikai rendőrségével.

Ennek tényét a Szekuritáté Archívumát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) már korábban megállapította, de a törvények értelmében ez nem tekinthető hivatalosnak, csakis bírósági ítélettel megerősítve. A táblabíróság ítéletét Traian Băsescu megfellebbezte, s tagadja, hogy besúgó és (vagy) kollaboráns lett volna 1990 előtt. Annyira biztos a dolgában, hogy a CNSAS hivatalos közleményének ismeretében már két választáson is újból indult, előbb az európai parlamenti képviselő mandátumért, majd – bevallottan formaságból – a helyhatósági választásokon is. Ez azért kényes kérdés, mert a szekus múlt eltitkolása, tagadása bűncselekmény azok részéről, akik valamilyen lakossági választáson jelöltetik magukat.

A bírák aprólékosan megindokolják azt, hogy minek alapján utasítják vissza az alperes Băsescu és védőügyvédje érveit, ártatlanságra utaló magyarázatait. A bírák szerint hamis, igaztalan állítás az, hogy a diktatúra éveiben a sorkatonák, illetve a román hadsereg tagjai kötelesek voltak egymásról jelenteni a Szekuritáténak minden “gyanús megnyilvánulást vagy megnyilatkozást”, ami a szocialista köztársaság állambiztonságára vonatkozó rendszabályokat sérthette. A bírák azt is valótlan állításnak ítélik, miszerint Traian Băsescu 20-22 évesen nem tudta, nem tudhatta az, hogy a főiskolai diáktársairól írt – meglehetősen intim – jelentéseit szekus tiszteknek adja át, tehát a Szekuritáté szerveinek szánja. Az egykori hajóskapitány azt állítja, ő úgy tudta, katonai vonalon, állambiztonsági és védelmi célokat szolgálnak az írott jelentései.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.