Felhívás!

Nem engedtek be Romániába egy orosz kutatót, aki a román nyelv szláv eredetét hirdeti

Nem engedtek be Romániába egy orosz kutatót, aki a román nyelv szláv eredetét hirdeti Románia

Megtiltották a román hatóságok Alekszej Umnov-Gyenyiszov orosz kutató belépését Romániába, aki azt terjeszti, hogy a dákok, akiktől a románok eredeztetik magukat, a szlávok leszármazottai – közölte kedden a G4Media.ro hírportál.

Oroszország bukaresti nagykövetségének Facebook-bejegyzése szerint a szentpétervári tudóst a bukaresti repülőtérről fordították vissza. Umnov-Gyenyiszov a 2013-ban alapított bukaresti orosz kulturális és tudományos központban készült ismertetni A dák törzsek: kik ők és honnan származnak című tanulmányát. A külképviselet szerint kitiltása miatt a tudós kénytelen volt lemondani a Bukaresti Tudományegyetem régészeti intézetében és a Konstancai Andrei Șaguna Egyetemen tervezett előadásait is.

A G4Media magyarázatképpen hozzátette: Umnov-Gyenyiszov pánszláv elméletét, amely szerint a román nyelvnek semmi köze a latinhoz, román honlapokon is terjeszti “az orosz hivatalos propaganda”, hogy gyengítse Románia és a Nyugat közötti kapcsolatot.

A dákok egy ókori népcsoport, amely a mai Erdély területén élt az időszámításunk előtti évszázadokban, önálló királyságukat, Daciát a második évszázad elején hajtotta uralma alá a Római Birodalom.

A bukaresti hivatalos eredetelmélet, az úgynevezett dák-római folytonosság elmélete szerint a román nép az őslakos dákok és a térséget 165 évig megszállás alatt tartó rómaiak összeolvadásából, a mai Románia területén jött létre. A külföldi történészek viszont többnyire azon az állásponton vannak, hogy a románság egy a Dunától délre, a Balkánon kialakult újlatin nép, amely a középkorban, a vándorló pásztorkodás révén telepedett meg a Kárpát-medence területén.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 4., 13:17
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Az ’50 -es ’60-as években a Mihail Roller Románia történelmét tanították/Istoria RPR/…még most is látom magam előtt,mert itt-ott látható volt és az iskolai könyvtárban is belenézegettünk és nagyokat röhögtünk,hogy bevonulnak a hős szovjet katonák és felszabadítják Bukarestet…pedig már akkor az új verzió szerint az átállt román hadsereg szabadította.fel utána jöttek a szovjetek…De az elején bizony NEM volt dák -római kontinuitás hanem a lakosság bizony erősen szlávosodott és a szovjet szláv népekkel testvérek voltak…persze történelmi bizonyítékokkal alátámasztva….a szótári szavak zöme szláv eredetüek,cirill abc,az egyházi liturgia ószláv nyelven tartása.Akkor egy mukk sem volt a többi utólag ‘nemzeti érzelmű’történész vele együtt üvöltött .Miért nem vitatkoznak nyíltan ebben az ügyben IA Pop lángészakadémikus meg az a dákopata valami Roxin aki magát dák főpapnak gondolja.De szerintem félnek a genetikai bizonyítéktól mert azok cáfolhatatlanok.